Garcia de Resende

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Garcia de Resende
Született1470[1][2][3]
Évora
Elhunyt1536. február 3. (65-66 évesen)[4]
Évora
ÁllampolgárságaPortugál Királyság
Foglalkozása
A Wikimédia Commons tartalmaz Garcia de Resende témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Garcia de Resende (?, 1470 körül – Évora, 1536) portugál történész, költő. A portugál aranykor egyik legkiválóbb egyénisége volt.

Előbb II. János mellett szolgált mint a király öltöztetője, titkára és bizalmasa. Ura halálát követően is udvari alkalmazásban maradt, az 1495-ben trónra lépő I. Mánuel is bizalmával tüntette ki. Titkárként, kincstárnokként és diplomataként egyaránt szolgálta az uralkodót, tagja volt a X. Leó pápához menesztett portugál küldöttségnek is.

Korában mint költő, krónikás, illusztrátor, zenész és énekes egyaránt hírnevet vívott ki magának. Crônica del-Rei D. João II (portugál nyelven: II. János krónikája) nem szigorúan vett történelmi munka, inkább laza epizód- és anekdotagyűjtemény, amely elsősorban mint művelődéstörténeti adattár figyelemreméltó. Miscelânea e Variedade de Histórias (Vegyes és válogatott históriák) című verses emlékirataiban érdekes eseteket mesél el, valamint a kor szokásait kommentálja, bírálja. Trovas à Morte de D. Inês de Castro (Strófák Dona Inês de Castro halálára) című krónikás éneke a portugál irodalom e sokszor feldolgozott epizódját elsőként választja tárgyául. Ő volt a Cancioneiro Geral összeállítója.

Garcia de Resende összegyűjtött munkáinak 1554-es kiadása

Források[szerkesztés]

  • Világirodalmi lexikon XI. (Pragm–Rizz). Főszerk. Király István. Budapest: Akadémiai. 1989. 611–612. o. ISBN 963-05-5225-6  

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  2. opac.vatlib.it (angol, olasz és japán nyelven)
  3. Diccionario biográfico español (spanyol nyelven). Real Academia de la Historia, 2011. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)