Garancs-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Garancsi-tó szócikkből átirányítva)
Garancs-tó
Országok  Magyarország
Hely Pest megye
Települések Piliscsaba, Tinnye
Elhelyezkedése
Garancs-tó (Magyarország)
Garancs-tó
Garancs-tó
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 37′ 24″, k. h. 18° 48′ 25″Koordináták: é. sz. 47° 37′ 24″, k. h. 18° 48′ 25″
Garancs-tó (Pest megye)
Garancs-tó
Garancs-tó
Pozíció Pest megye térképén

A Garancs-tó Piliscsaba és Tinnye között található, gyönyörű környezetben. A térség egyetlen természetes tava kedvelt kirándulóhely. A tó és környéke helyi védettségű természetvédelmi terület. A fővárosiak kedvelt kirándulóhelye és horgásztava is.

A tó története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A tavat 1970-től 73-ig a Magyar Távirati Iroda bérelte a Töki Tsz-től. A tó nagyon hínáros volt ezért több mázsa amurt telepítettek (az amur növényevő hal). A termelőszövetkezet dolgozói töki, perbáli, tinnyei és piliscsabai horgászokkal 1973-ban alakították meg a Töki Egyetértés Horgászegyesületet, amit a rendszerváltozás után Garancs-tó Horgászegyesület névre változtattunk meg. A tó nagysága eredetileg 4 hektár volt, az egyesület taglétszáma pedig 160 fő és 250 fő között ingadozott. A tó vize már a nyolcvanas évek közepén apadni kezdett, és az iszap vastagsága is számottevően nőtt. A tsz. és az akkori piliscsabai tanács 1987-ben tervet készíttetett a tó medrének kotrására. A tervek 1988 végére elkészültek ( kb.: 7M Ft-ba került volna a kotrás + a partrendezés ) de mivel a rendszerváltás után a Töki Tsz megszűnt és a tó tulajdonjoga a Piliscsabáról levált Tinnye községhez került, a kotrás elmaradt. A kilencvenes évektől a tó felülete rohamosan csökkenni kezdett, s ezzel párhuzamosan az egyesület taglétszáma is. Az egyesület vezetői és tagjai folyamatosan gondozták és kezelték a tavat. Rendszeres haltelepítések mellett minden évben végeztettünk vízvizsgálatokat, karbantartottuk a partot. A tó új tulajdonosával ( Tinnye Önkormányzata ) sajnos nem sikerült megállapodni és egy tisztességes bérleti vagy használati szerződést kötni, így pályázni sem tudtunk. Próbáltunk segítséget kérni a Magyar Országos Horgász Szövetségtől, a Földművelésügyi Minisztériumtól, a Környezetvédelmi és Vízügyi Hatóságoktól, de sajnos anyagi segítséget sehol nem tudtak ígérni. Több napilap és a televízió nyilvánossága ellenére sem sikerült a tó és környezetének rehabilitációja. A tó vízfelülete jelenleg 2-2.5 ha között ingadozik, az iszap vastagsága helyenként eléri az 1 méter vastagságot. A tó bérleti joga különböző vállalkozások kezében volt ( van? ), akikkel eddig mindig sikerült korrekt kapcsolatot kialakítani, ezért megtűrték az egyesület horgászait. A tó rehabilitációja 2009-ben megkezdődött. Tinnye Önkormányzata pályázati forrásból megkezdte a tó rekultivációját.

2001 nyarán itt forgatták az Üvegtigris című filmet. A forgatásnál használt büfékocsi a tó partján hagyva azóta idegenforgalmi látványosság lett.

  • Cím: 2086 Tinnye
  • Vízterület (ha): 3
  • Típus: természetes víz
  • Jellemző halfajták: ponty, keszeg, amur, csuka
  • Horgászati módok: természetes part, stég
  • Horgászati időszak és nyitva tartás: Szezon I: minden nap napkeltétől napnyugtáig
  • Tilalmi időszak: változó az általános tilalmi időben.
  • Horgászati feltételek: megjelölt horgászati időszakban, szabadon (bejelentkezés nélkül) látogatható

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]