Garajau

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Garajau
A Ponta do Garajau félsziget
A Ponta do Garajau félsziget
Közigazgatás
Ország Portugália
RégióMadeira
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
IdőzónaWET, UTC+0
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 32° 38′ 14″, ny. h. 16° 51′ 34″Koordináták: é. sz. 32° 38′ 14″, ny. h. 16° 51′ 34″
A Wikimédia Commons tartalmaz Garajau témájú médiaállományokat.

Garajau egy portugál falu Madeira szigetének déli partján, Funchaltól, a sziget fővárosától keletre, Santa Cruz járásban. Nyugat felé jóformán egybeépült a már Funchal járáshoz tartozó São Gonçalóval, keletnek pedig Caniçóval.

Ponta do Garajau[szerkesztés]

Itt nyúlik a tengerbe a sziget második legdélibb foka, a Ponta do Garajau-félsziget. Ennek tövében, a 120 m magas, meredeken a tengerbe szakadó sziklafal tetején áll a Megváltó Krisztus szobra a portugál nyelvterületen megszokott, leginkább Rio de Janeiróból ismert kivitelben.

Nemzeti park[szerkesztés]

A sziklafal tövében, a partközeli élőhelyek biológiai sokféleségének védelmére hozták létre Portugália első tengeri nemzeti parkját, a Reserva Natural Parcial do Garajau-t. A tengerpartra épített bemutatóközponthoz kanyargós szerpentinen vagy (a Krisztus-szobor mellől) kabinos felvonóval juthatunk le. A felvonó csak főszezonban üzemel.

A nemzeti parkban halászni és horgászni is tilos. Az érdeklődők a kristálytiszta vízben könnyűbúvárkodva ismerhetik meg a különlegesen gazdag élővilágot; a kezdőknek tanfolyamokat is szerveznek

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]