Ganz Ábrahám

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ganz Ábrahám
Ganz abraham.jpg
Született
1814. november 6.
Svájc, Unter-Embrach
Elhunyt
1867. december 15. (53 évesen)
Pest
Nemzetisége magyar
Foglalkozása vasöntőmester
Halál oka öngyilkosság
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ganz Ábrahám témájú médiaállományokat.
Ganz Ábrahám mauzóleuma Budapesten. Kerepesi temető: J. 191-193. Tervezői: Ybl Miklós és Hubert József. Kivitelező: Hofhauser Lajos.
Ganz Ábrahám mellszobra Kispesten

Ganz Ábrahám (Unter-Embrach, Svájc, 1814. november 6.Pest, 1867. december 15.) vasöntőmester, gyáros, a magyar nehézipar egyik megteremtője.

Életpályája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A svájci származású Ganz Ábrahám vasöntőmester 1844-ben hozta létre vasöntödéjét Budán. Saját szabadalma alapján gyártott kéregöntésű vasúti kerekeket, vasúti kereszteződési csúcsbetéteket, gabonaipari őrlőhengereket.

Munkája eredményeként fejlődtek ki szerény üzeméből az idők során az ismert Ganz vállalatok. Sajnos a túlfeszített munka és családi problémái idegrendszerét kikezdték, 1867. december 15-én öngyilkos lett.

Ganz Ábrahám halála után örökösei Ganz közvetlen munkatársait Eichleter Antalt, Keller Ulrikot, és Mechwart András bízták meg a gyár vezetésével. A gyár ekkor vette fel a „Ganz és Társa” nevet. Az öt részlegből álló, és mintegy 370 alkalmazottat foglalkoztató céget a Ganz család eladta, részvénytársasággá alakította Ganz és Társa Vasöntő és Gépgyár Rt., műszaki igazgatójának Mechwart Andrást nevezték ki, akinek irányításával 1869 után a Monarchia egyik legjelentősebb vállalatcsoportja jött létre. Legnagyobb horderejű intézkedése mégis a villamos osztály létrehozása volt, mert egy új iparág alapjait teremtette meg! Ekkor már vezérigazgató. Az egyfázisú transzformátor meghozta a Ganznak a világhírt.

Az eredeti öntödében 1964-ig folyt a termelés. Ekkor a Budapest II. kerületében levő gyárat leállították, s a kéregöntöde berendezéseit megőrizve a ma is látogatható Öntödei Múzeummá alakították.

Emlékezete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ganz Ábrahám témájú médiaállományokat.
  1. http://hvg.hu/Tudomany/20100122_arany_janos_jokai_mor_tittel_kisbolygo.aspx Aranyról, Jókairól és Ganzról neveztek el kisbolygókat