Gajhátú ilhán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gajhátú
Geikhatu interrogeant Shingtûr Nuyân.jpeg

Perzsa ilhán
Uralkodási ideje
1291. július 23.1295. március 24.
Elődje Argún
Utódja Bájdú
Életrajzi adatok
Született 1271 körül
Elhunyt 1295. március 24.
Tebriz
Édesapja Abáká

Gajhátú kán (1271 körül – Tebriz, 1295. március 24.[1]), perzsául Gajhátú (گیخاتو – Gayẖātū), modern perzsa ejtéssel Gajhátu; arabul Dzsájhátú (جايخاتو – Ǧāyẖātū), perzsa ilhán (mongolul: Персийн Ил Хан), mongol kán, Dzsingisz kán ükunokája, Abáká kán fia, az Irán központú Ilhanida Birodalom ötödik uralkodója volt.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1291-ben tették trónra fivére, Argún kán meggyilkolása után a Tagacsar parancsnok vezette összeesküvők az addig Anatólia élére kinevezett Gajhátút. Uralkodása alatt politikailag passzívnak és költekezőnek bizonyult, és feljegyezték róla, hogy bőkezűen támogatta a nesztoriánus keresztényeket. Uralkodása végére az ilhánida kincstár kimerült, ami pénzszórása mellett a birodalmát sújtó marhavésznek is volt köszönhető. 1294-ben megpróbálkozott a Kínában nemrég rokona által bevezetett újítás, a papírpénz használatával, és tebrizi udvarában kínai követeket fogadott, hogy bemutassák a találmányt. Gajhátú gyakorlatilag egy az egyben átvette Kubiláj kán papírpénzeit, de a kísérlet itt nem vált be: rövidesen bazárlázadások kezdődtek, az ország gazdasági élete pedig még súlyosabb károkat szenvedett. Rásid ad-Dín történetíró egyenesen Baszra pusztulásáról értekezett. Gajhátú így kénytelen volt visszavonni reformját, és Tagacsar rövidesen meggyilkoltatta, hogy egy távoli rokonát, Bájdút tegye trónra.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Sárközy Miklós: Iráni történeti kronológia. (egyetemi jegyzet)
  • Nyitrai István: Irán története a muszlim hódítástól napjainkig. In: Iráni föld – perzsa kultúra. Szerk.: Jeremiás Éva M. Piliscsaba, Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete, 2007. pp. 119–261
  • P. M. Holt: The Age of the Crusades: The Near East from the Eleventh Century to 1517. London: Longman. 1986.  

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Gajhátú ilhán témájú médiaállományokat.


Előző uralkodó:
Argún
Perzsa ilhán
12911295
Flag of Ilkhanate.gif
Következő uralkodó:
Bájdú