Gagauzia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gagauzia
Gagauzia zászlaja
Gagauzia zászlaja
Gagauzia címere
Gagauzia címere

Fővárosa Comrat
é. sz. 46° 18′ 59″, k. h. 28° 39′ 59″Koordináták: é. sz. 46° 18′ 59″, k. h. 28° 39′ 59″
Államforma tartomány
Hivatalos nyelv román
Beszélt nyelvek gagauz
Népesség
Népszámlálás szerint134 535 fő (2014)[1]
Vallások keresztény
Terület1832 km²
Nemzetközi gépkocsijel GE
A Wikimédia Commons tartalmaz Gagauzia témájú médiaállományokat.

Gagauzia (románul Găgăuzia, gagauzul Gagauz Yeri) Moldova déli részén elhelyezkedő autonóm terület. Fővárosa Comrat (gagauzul Komrat). Szomszédos Ukrajnával és Moldova déli körzeteivel. Területe 1800 km².

Politika[szerkesztés]

1906-ban már kikiáltották az akkor orosz fennhatóság alatt álló Besszarábia területén a Komrati Köztársaságot, amely hat napig állt fenn és egységbe igyekezett tömöríteni a gagauz településeket.

Gagauzia az 1994. december 23-iki törvényhozással alakult mint Moldova autonóm területe. Hozzá tartoznak mindazok a közösségek, ahol a gagauzok a népesség több mint 50%-át teszik ki, valamint azok a helységek, ahol a helyi népszavazásokon a többség Gagauziához akar tartozni (5. cikkely). A törvény azt is kimondja, hogy „a Gagauziában található földek, ásványlelőhelyek, vízi növény- és állatvilág, más természeti erőforrások és ingóságok vagy ingatlanok a Moldovai Köztársaság népének tulajdonába tartoznak, míg Gagauzia gazdasági alapját képezik.”[2]

Az autonóm Gagauzia alkotmánya egybehangzik a moldovai alkotmánnyal. A jogalkotó a parlament, az úgynevezett Halk topluşu (Népi Gyűlés). 1998 óta van érvényben a demokratikus alkotmány.

Gagauzia legmagasabb rangú hivatalnoka a bașkan, azaz a kormányzó, aki egyben Gagauzia kormánya, a Végrehajtó Tanács feje. Gagauzia kormányzója Irina Vlah.

Népesség[szerkesztés]

Gagauzia népessége 2014-ben kb. 135 000 fő [3] melynek nagy része gagauz nemzetiségű.

Etnikai és vallási összetétel[szerkesztés]

Gagauziát főként gagauzok lakjak de jelentős a moldávok száma is. Egyéb itt élő népek az oroszok, ukránok és bolgárok A térségben a gagauzok aránya 82,5%. Több mint 90%-uk ortodox keresztény.

Gazdaság[szerkesztés]

Az autonóm terület gazdasága meglehetősen primitív. Jelentős a mezőgazdaság szerepe.

Kultúra[szerkesztés]

Gasztronómia[szerkesztés]

A mai gagauz konyha még őriz a nomád múltból elemeket, amit a tejtermékekre és húsokra fektetett nagy hangsúly is tükröz. A gabonafélék is az alapvető élelmiszerek között szerepelnek, mely már a jelenleg meghonosodott gazdálkodási módokból származik.[4]

A gagauz gasztronómia egyedülálló módszert alkalmaz a tejtermékek (tej, túró, sajt), sőt a hús tartósítására, amely állati bőrben történik. Helyi különlegesség még az ún. fejsajt, amit az állatok fejéből és lábából készítenek (hasonló módszerrel készül, mint a disznósajt). Elsődlegesen ünnepnapokon szolgálják fel. A kurbán bulgurból készült kása, amelyet egy kos húsával ötvöznek. A húsos fogásokat gyakran borsos mártások kísérik.[4]

Általában kétféle kenyérfajta a jellemző: a búzakenyér és a kovásztalan kenyér. Gyakori fogások továbbá a piték, különböző töltelékekkel, úgy mint a juhtejsajttal töltött réteges pite, a tejföllel készülő pite, a sütőtökkel készülő pite és az édespite. Utóbbit általában a tehenek első fejéséből származó tejből készítik.[4]

A legtöbb ételhez vörösbort szolgálnak fel.[4]

Eredet[szerkesztés]

A gagauzok az altáji török népek közé tartoznak, rokonaik a türkmének, a törökországi törökök és a kazahok. Hogy Moldva török kézre kerülése után letelepedett török lakosságról lenne szó, amely Kelet-Bulgáriából érkezett volna, teljesen alaptalan. Eredetüket illetően a kutatók az úzok, vagy mongolok elől a 13. században idemenekült közép-ázsiai törökök utódainak tartják őket. Nyelvük valóban szoros rokonságot mutat a közép-ázsiai altáji nyelvekkel, ugyanakkor a mai török nyelvvel is.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 2014 Moldovan census, 2017
  2. Opinion on the Law on Modification and Addition in the Constitution of the Republic of Moldova in Particular Concerning the Status of Gagauzia. Council of Europe, 2002. [2012. december 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. november 24.)
  3. Results of Population and Housing Census in the Republic of Moldova in 2014. National Bureau of Statistics of the Republic of Moldova . [2018. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. május 1.)
  4. a b c d R. Hanam (2005): Encyclopaedic Ethnography Of Middle-East And Central Asia. Vol. 1. Global Vision Publishing House. ISBN 978-81-8220-062-3. 210–211. o.