Gabrán dál riatai király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Gabrán mac Domangairt szócikkből átirányítva)
Gabrán dál riatai király
Született6. század
Elhunyt560
ÉdesapjaDomangart Réti
Testvére(i)Comgall mac Domangairt
HázastársaLluan
GyermekeiÁedán mac Gabráin
SablonWikidataSegítség

Gabrán mac Domangairt Dál Riata királya volt a 6. század közepén. Ő a névadó őse a Cenél nGabraín néven ismert uralkodócsaládnak.

A létezésére vonatkozó történelmi bizonyítékok kimerülnek abban, hogy az ír évkönyvek megemlítik a halálát. Lehetséges, hogy ez az esemény összekapcsolható I. Bridei pikt király előli menekülésével, de az is lehet, hogy ez nem több, mint véletlen egybeesés.[1]

Cenél nGabraín[szerkesztés]

Gabrán fontosságát az adta, hogy ő volt az őse a Cenél nGabraín[2] nevű családnak, mely meghatározta Dál Riata királyságot a 7. század végéig, de a későbbiek során is adott uralkodókat. Az Alba Királyság és a Skót királyság koronás fői rajta keresztül visszavezették családfájukat egészen nagyapjáig Fergus Mórig, aki minden skót királyi ház legendás alapítójának számított, még sokkal azt követően is, hogy a királyság gael eredete megszűnt valós jelentést hordozni.

A Cenél nGabraín területének központja nagyjából Kintyre és Knapdale környékén lehetett és a területhez tartozhatott Arran, Jura és Gigha. A Cenél nGabrain családfából származó uralkodók közül számosan a Kintyre királya címet használták. Két további, valószínűsíthető királyi székhely is ismert, Dunadd, mely az előbb említett földek északi szélén van, valamint Aberte (vagy Dún Aberte) – ami nagyon úgy hangzik, mint a későbbi Dunaverty –, Southend mellett.

A Tours-i Szent Mártonhoz ajánlott Kilmartin – Dunaddhoz való közelsége miatt – valószínűleg fontos fontos korai keresztény hely volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lásd: Bridei mac Maelchon (angolul).
  2. Sharpe szerint az, hogy a Cenél nGabráin a nevét Gabrán mac Domangairt után kapta, nem több, mint puszta feltételezés.

Hivatkozások[szerkesztés]

  • Adomnán of Iona, Life of Saint Columba, tr. & ed. Richard Sharpe. Penguin, London, 1995. ISBN 0-14-044462-9
  • Bannerman, John, Studies in the History of Dalriada. Scottish Academic Press, Edinburgh, 1974. ISBN 0-7011-2040-1
  • Lane, Alan & Campbell, Ewan, Dunadd: An early Dalriadic capital, Oxbow Books, Oxford, 2000. ISBN 1-84217-024-4
  • Sharpe, Richard, "The thriving of Dalriada" in Simon Taylor (ed.), Kings, clerics and chronicles in Scotland 500–1297. Fourt Courts, Dublin, 2000. ISBN 1-85182-516-9

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gabrán mac Domangairt című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
Előző
Comgall
Dal Riata királya
542560
Következő
Conall