Gabi Géza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gabi Géza
Személyes adatok
Születési dátum1932
Születési helyGyékényes, Magyarország
Halálozási dátum1999. július 31. (66-67 évesen)[1]
Állampolgárságmagyar
Egyéb foglalkozástestnevelő tanár
Nemzeti játékvezetés
IdőszakBajnokságStátusz
NB IIIJátékvezető
SablonWikidataSegítség

Gabi Géza (Gyékényes, 19321999. július 31.) magyar nemzeti labdarúgó-játékvezető. Polgári foglalkozása testnevelő tanár.

Pályafutása[szerkesztés]

Középiskolás korában, 1947-ben a PVSK ifjúsági bajnokcsapatában futballozott. Nagykanizsán folytatta tanulmányait. Ifjúsági játékosként tagja volt a helyi csapatnak, a MAORT (Magyar- Amerikai Olajipari Részvény- társaság) 16 fős keretének, pályára ugyan nem lépett, de többször ült kispadon. Az ötvenes évek elején a PEAC- ban, majd a Pécsbányatelepen az NB II-ben folytatta. Szekszárdra került tanítani, ahol a Petőfi és a Szekszárdi SC színeiben szerepelt. Az egykori csatár pályafutását Gyönkön fejezte be, ahol három évig játékos-edzőként irányította a megyei bajnokságban játszó helyi csapatot.

Játékvezetésből 1958-ban a megyei Játékvezető Bizottsága(JB) előtt vizsgázott. A megyei lépcsőket végigjárva az NB III délnyugati csoportjában tevékenykedett. Rendszeres partbírói szolgálatot is végzett. A kor elvárása szerint a küldés szerinti egyes számú partbíró játékvezetői sérülésnél átvette a mérkőzés irányítását. Több alkalommal kapott lehetőséget, hogy az NB II-ben partbíróként szolgáljon. Edzői munkássága nem tette lehetővé, hogy magasabb osztályokba lépjen.

Sportvezetőként 1960-as évektől a Tolna megyei Labdarúgó-szövetség Játékvezető Testületének (JT) ellenőri és oktatási bizottság vezetője, titkár, majd a Játékvezető Bizottság (JB) elnöke. Hivatásának tekintette a játékvezetők szakmai tudásának folyamatos fejlesztését, oktatását. A megyei LSZ alelnöke, majd az elnökség tagja. Az MLSZ JB NB II-es, NB I/B-s ellenőre.

A Játékvezető című szaklap rendszeres szakírója, külső munkatársa. A megjelenő megyei, a játékvezetéssel foglalkozó kiadványok egyik kiemelkedően felkészült szakmai munkatársa.

1998-ban az Magyar Labdarúgó-szövetség 40 éves, eredményes sportmunkájáért A magyar labdarúgásért emlékérem ezüst fokozatát kapta. Eredményes szakmai munkásságának emlékére Tolna megye játékvezetőinek legrangosabb elismerését Gabi Géza-díjnak nevezték el.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • (1959) „újságcikk”. Játékvezető 1959. I. évfolyam 1. szám.  
  • (1960) „újságcikk”. Játékvezető 1960. II. évfolyam 4. szám.  

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • Gabi Géza. library.hungaricana.hu. (Hozzáférés: 2016. április 17.)
  • Gabi Géza. library.hungaricana.hu. (Hozzáférés: 2016. április 17.)
  • Gabi Géza. library.hungaricana.hu. (Hozzáférés: 2016. április 17.)