Gaahl

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kristian Eivind Espedal
Gaahl Gorgoroth.jpg
Gaahl a Gorgoroth zenekarral 2007-ben
Életrajzi adatok
Becenév Gaahl
Született 1975. augusztus 7. (38 éves)
Származás norvég Sunnfjord, Norvégia
Pályafutás
Műfajok black metal
Aktív évek 1993-napjainkig
Együttes God Seed
Kapcsolódó előadó(k) Gorgoroth, Wardruna, Gaahlskagg, Sigfader, Trelldom
Tevékenység énekes, zenész, dalszerző

Kristian Eivind Espedal (született 1975. augusztus 7., Sunnfjord), ismertebb zenekari nevén Gaahl egy norvég énekes. Legjobban a Gorgoroth nevű norvég black metál zenekarból lett ismert, de további zenekarokban is énekel, a Trelldomban, a Gaahlskaggban, a God Seedben, a Wardrunaban és a Sigfaderben. Eddig élete során három filmben kapott szerepet.

Zenei pályája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Első zenekara a black metal stílusú Trelldom volt, aminek az egyik alapítója volt Tyrant gitáros és Taakeheim basszusgitáros mellett 1993-ban. 1994-ben készítettek egy demólemezt Goat Pervertor dobos közreműködésével. Majd Gaahl és Tyrant elkészítette és felvette az első nagylemezét a zenekarnak Til Evighet néven 1995-ben. 1998-ban kiadtak egy újabb albumot Til et Annet néven Mutt dobossal. Még ebben az évben Gaahl megalapította Skagg gitárossal a Gaahlskagg és a Sigfader zenekarokat. Mind a kettő kiadott egy EP-t 1999-ben.

Gaahl 1998-ban csatlakozott a szintén black metál zenekarhoz, a Gorgoroth-hoz. Először a Destroyer albumon lehet hallani, bár egyedül a címadó dalon énekelt. Az első Gorgoroth album, amin fő énekes volt, az 1999-ben megjelenő Incipit Satan volt.

2007-ben Gaahl King ov Hell basszusgitárossal kiszakadt a Gorgorothból a névváltoztatási vita során, majd 2009-ben megalapították a God Seed zenekart, de abbahagyták Gaahl rövid, ám akkor véglegesnek tűnő visszavonulása miatt, majd 2012-ben újraalapították. Még abban az évben kiadtak egy koncertlemezt és egy stúdióalbumot is.

Egyéb[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Magánélete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2004-ben megállapították róla, hogy vegetáriánus. Ezt 2005-ben hozta nyilvánosság elé egy interjúban.

2008-ban homoszexuálisnak vallotta magát. 2010-ben elnyerte az év homoszexuálisa díjat Norvégiában, Bergen városában.

Filmszerepei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Két dokumentumfilmben szerepelt, az egyik a 2005-ös "Metal: A Headbanger's Journey", a másik pedig a 2007-ben megjelent "True Norwegian Black Metal" volt. 2012-ben egy Roar Uthaug által rendezett történelmi akciófilmben, az "Escape (Flukt)"-ban. [1]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Gaahl című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.