GYÉPÉ csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
GYÉPÉ csata
South Park
5. évad, 3. epizód
South Park - GYÉPÉ csata.png
Jimmy és Timmy bunyója
Eredeti cím Cripple Fight
Író Trey Parker
Rendező Trey Parker
Gyártási szám 503
Első sugárzás 2001. június 27.
Első sugárzás Magyarországon nem ismert
Kronológia
← Előző
Következő →
A szarral nem szabad szarozni
Csúcsszuper barátok – Istenségek
A South Park epizódjainak listája

A GYÉPÉ csata (Cripple Fight) a South Park című rajzfilmsorozat 68. része (az 5. évad 3. epizódja). Elsőként 2001. június 27-én sugározták az Amerikai Egyesült Államokban.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A fiúk csatlakoznak egy cserkészcsapathoz és az első taggyűlésre sietnek, ahol kiderül, a csapatvezető nem más, mint Meleg Al. A szülők aggódni kezdenek, mert attól tartanak, hogy a homoszexuális Al esetleg majd molesztálja a gyerekeiket. Meleg Alt emiatt gyorsan kirúgják az egyesületből, melynek már kilencéves kora óta tagja volt. Helyét Mr. Grazier veszi át. Róla hamar kiderül, hogy valójában pedofil és a „Sikamlós ököl” becenévre hallgat; a gyűléseken pornográf képeket készít a cserkészekről és veréssel fenyegeti meg őket arra az esetre, ha erről bárkinek is beszélni mernek.

Eközben egy új tanuló, a mozgássérült Jimmy érkezik a városba és stand-up komikusi tehetségének köszönhetően hamar népszerűvé válik a cserkészcsapatban. Timmy, a másik mozgássérült cserkész viszont egyre féltékenyebb lesz Jimmy sikereire, és minden eszközzel megpróbálja eltávolítani az útból vetélytársát.

Hogy Meleg Alt visszavegyék a cserkészekhez, a főszereplő gyerekek, Timmyvel és Jimmyvel kiegészülve tüntetni kezdenek egy parkolóban, és Jimmy előadói képességeivel igyekeznek odacsalni az embereket. A műsor azonban hamar félbeszakad, amikor Timmy és Jimmy egy újabb nézeteltérése hosszadalmas és meglehetősen brutális verekedésbe torkollik, melyet Cartman „GYÉPÉ harc” felkiáltással reklámoz, ezzel hatalmas közönséget szerezve az eseménynek.

A melegjogi szervezetek és Gloria Allred ügyvédnő nyomására Meleg Al beperli a cserkészeket, miközben Mr. Graziert letartóztatják. Habár megnyeri a pert és visszatérhetne az egyesületbe, Al mindenki meglepetésére kijelenti, hogy nem kívánja a többi cserkészvezetőre ráerőltetni akaratát; úgy gondolja, joguk van kizárni valakit maguk közül, ahogy neki is joga van felvállalni másságát.

A gyerekek ezután új cserkészvezetőt kapnak, Timmy pedig sikeresen megszabadul riválisától; számítógép segítségével Jimmy fejét egy ölelkező meleg párt ábrázoló fotóra montírozza és a képet megmutatja a cserkészvezetőnek, ezzel kirúgatva Jimmyt az egyesületből.

Kenny halála[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Kennyt elragadja egy hatalmas sas, ennek ellenére az epizód legvégén mégis sértetlenül látható.

Utalások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Az epizód DVD-kommentárja szerint Jimmy és Timmy harci jelenete részben megegyezik John Carpenter 1988-as Elpusztíthatatlanok (They Live) című filmjének hasonló jelenetével, melyben Nada és Frank Armitage verekszik egymással.

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bakik[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Amikor Cartman beront egy katolikus templomba, hogy kihirdesse a „GYÉPÉ harcot”, bal oldalon Kyle szülei is láthatók, pedig ők zsidó vallásúak.
  • Mielőtt Mr. Grazier megérkezik a gyűlésre, a hátsó sorban lehet látni Tweeket fekete hajjal, pedig ő szőke.
  • A Kocsmai jelenetben Linda Stoch és egy másik nő is látható a kocsmában pedig a kocsmában csak a férfiak voltak láthatóak

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]South Park – ötödik évad (2001)
501 – Scott Tenormannak meg kell halnia502 – A szarral nem szabad szarozni503 – GYÉPÉ csata504 – Csúcsszuper barátok – Istenségek505 – Terrance és Phillip fingik egymásra506 – Cartmanland – Cartman saját vidámparkja507 – Szexuális felvilágosítás óra508 – Törcsi – Törülke509 – Osama bin Laden jól megkapja510 – Ha a segged van a fejed helyén511 – AZ, a csodálatos jármű512 – Itt jönnek a szomszédok513 – Kenny meghal514 – Butters Nagyon Saját Epizódja