GFS

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A GFS (Global Forecast System - "globális előrejelző rendszer") egy numerikus időjárás előrejelző számítógépes modell az amerikai NOAA futtatásában. A modellt naponta 4 alkalommal (világidő szerint 0,6,12 és 18 órakor) futtatják 16 napra előre, időben csökkentett felbontással. Általánosan elfogadott, hogy az eredmény 7 napon túl gyakorlatilag már független a jövőben megtörténő időjárási helyzettől.

A modell két szakaszban fut: az első részben nagyobb felbontással fut egészen +180 óráig (7 és fél nap), a második fázisban +180 és +384 óra (16 nap) között kisebb felbontással. A vízszintes felbontás a Föld különböző régióin 35 és 70 km között változik, a függőleges metszet 64 szintet különböztet meg. Az első fázisban a modell 3 óránként produkál kimenetet, 180 órán túl már csak 12 óránként.

Ez az egyetlen globális modell, melynek teljes kimenete ingyen hozzáférhető az interneten (az amerikai törvények szerint). Felhasználják szerte a világon, gyakorlatilag az összes internetes időjárás szolgáltatás a GFS kimenetére építi előrejelzését. Hazánkban is alkalmazzák a GFS modellt, többek közt a regionális WRF modell bemeneteként.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]