G-Man

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

G-Man (szinkronhangja: Michael Shapiro) egy szereplő a Half-Life videojáték sorozatban. Viselkedése meghaladja egy normális ember képességeit. Ő figyeli Gordon Freemant, irányítja cselekedeteit, és segít, hogy elérhesse célját. Néhány helyen látható lesz, de még mielőtt elérnénk, eltűnik. A az összes játékban találkozhatunk vele. A játékokban személyesen csak úgy találkozhatunk vele, hogy Gordonhoz beszél, ezzel segítve őt, irányítva. A Half-Life 1-ben a végén biztonságba helyezi, A Half-Life 2 elején felébreszti, a végén visszahelyezi mélyalvásba. Az Episode Two közepén pedig újraéleszti Alyx Vance-et, hogy együtt eljussanak a White Forest-be. Titokzatos személyisége a Half-Life széria ikonja lett.

Megjelenése és viselkedése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

G-Man egy középkorú fehér férfi. Magas és vékony testalkata van; halvány, fakó bőre, katonai stílusú sötét haja, mély, rekedt hangja és kékes-zöld szeme van, valamint mindig egy táskát visz magával. A játékmenetben nem látható, de a Half-Life modell fájlokban egy pisztoly található a táskájában. Egy szürke-kék üzleti öltönyt visel. G-Man lassan beszél, rekedtes, vontatottan reszelős hangja van. Rendszeresen az "S" hangot megnyújtja ("limitlessssss potential"). Rosszul hangsúlyozza a szavakat, változtatja a hangmagasságát (néha a szó közepén). A Half-life 2 végén többször ismétli a "time" (idő) szót utalva arra, mielőtt látszólag megállította az időt.

Furcsa beszéde, személyének rejtélye és a megjelenése sokban hasonlít a Fekete Ruhás Emberekre néhány nézetben. G-Man nem látszódna, hogy öregedne a Half-Life és a Half-Life 2 között (ami a Half-Life 2: Episode One honlapján közel 20 év).

G-Man kiválik a nyugodt, közömbös viselkedésével - azokban a helyzetekben, amikor az ember pánikol és fél, a G-Man látszik, hogy megigazítja a nyakkendőjét vagy letisztítja az öltönyét a kezével. Amikor a G-Man-en dolgoztak a Half-Life 2-ben, az animátor, Doug Wood mondta, hogy "A játékos sose tudja pontosan, melyik oldalon áll G-Man. Azt szerettem volna, hogy egy sajnáló nézése legyen, hogy Dr. Freeman-t ilyen helyzetbe sodorta, majd egy kacsintással elintézze a végén, hogy a játékost érdekelje G-Man titka." Mielőtt G-Man arc animációját elvégezték volna, Wood heteket töltött egy tükör előtt, hogy a kifejezéseket magán próbálja ki.

Személye[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A G-Man neve a modell fájlból jön (talán utalás a US kormányra - szleng formában). A karaktert Gman-ként is ismerjük, ahogy a stáblistában írják. Az Opposing Force leírásában Adrian Shephard egy említést tesz, hogy ő egy "G-man". A Half-Life 2: Raising the Bar-ban megjegyezték, hogy a G-Man egy kódnév, még akkor is, ha ezt használják megnevezésre. A megjegyzés részében a npc_gman.cpp" fájlban Source SDK-ban az van írva, hogy "// Cél: A G-Man szolgája az emberek."

Jelenlét[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Half-Life-ban, Nihilant több utalást tesz G-Man-re, míg beszél Gordon-hoz a harcuk előtt. Olyanokat mond, hogy "nem ember" és "rád vár Freeman..." A Half-Life 2 második fejezetében (Piros betűs ünnep - Red letter day) Dr. Kleiner szobájában lévő Black Mesa-s képen ki van törölve egy fej. valószínűleg Wallace Breen és nem G-Man.Valószínűleg G-Man is a Black Mesa csapat tagja volt mert ha jobban megnézzük akkor ő is ott van a képen. A játék utolsó fejezetében, Doctor Wallace Breen Gordonhoz beszél, hogy "őt csak rávették, hogy ezt csinálja" és ez az "egyezmény nyitva állt a magasabb jóért." A Vortigauntok jó néhány szövege is lehet utalás G-Manre. Az Episode One elején közvetlenül láthatják is, míg megállítják, hogy kiszabadítsák Freemant. Az Episode Two-ban Dr. Eli Vance állítja, hogy ő is emlékszik G-Man-re akit csak úgy nevez, hogy "a közös barátunk". Az Episode Two-ban Alyx Vance is találkozott G-Man-nel míg halott volt. G-Man beszélt hozzá, majd Alyx a szavakat elismételte az apjának, ezzel megerősítve azt, hogy ők is valós kapcsolatba kerültek.

Játékbeli megjelenések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játékok során rendszeresen megjelenik G-Man, akit nehéz elsőre észrevenni, mert olyan helyeken bukkan fel, ami kiesik a játékos nézőszögéből.

Half-Life[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játék során rendszeresen lehet vele találkozni.

A játék végén miután Gordon megölte Nihilantot, G-Man egy Xeni világban áll egy liften, és egy monológot kezd el elmondani Dr. Freemannek. Többek között elmondja, hogy minden pillanatban figyelték, és felbérlik, hogy nekik dolgozzon. Vagy beleugrik a teleport gömbbe (és ezzel elfogadja az ajánlatot), vagy egy olyan harcnak néz elébe, aminek nem lehet nyertese. Ha Gordon a harcot választja, akkor G-Man utolsó szövege az, hogy: "Nem sajnálom, Mr. Freeman". Ha az életet választja, akkor: "Bölcsen döntött, Mr. Freeman. Még találkozunk."

Uplink[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A demo végén G-Man egy Gargantua mellett áll, aki éppen embereket zúz össze. Nem mozdul még akkor sem, mikor az üveg összetörik előtte, másodpecekkel később elindul.

Opposing Force[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ebben a részben nagy a jelentősége G-Man-nek.

A DLC tréningjén G-Man beszél egy tiszttel. Annyit tudni erről, hogy G-Man előre értesítette a katonákat a Black Mesa Incidensről.

Az események során G-Man rendszeresen megmenti az életét, mintha...itt Freemanként többször jutna megoldhatatlan helyzetbe a Játékos. Kinyit neki egy ajtót, hogy megmeneküljön egy mérgező anyagoktól teli szobából, máskor pedig épp, hogy bezárjon egy ajtót, nehogy megmeneküljön. Percekkel később azok, akik kimentek, a repülőgépét lelövik. A játék végén újra megjelenik G-Man. Azt mondja, hogy bár lenyűgözték Shepherd tettei, de nincs vele dolga. A játék végén G-Man kisétál a képernyőből, majd otthagyja Adrian Shepherd-et.

Blue Shift és Decay[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mindkét kiegészítőnek csak az elején látható G-Man, a játék közben nem. Mindazonáltal kultikus jelenlétét mindenképp biztosítani akarták a Készítők; ez sikerült is.

Half-Life 2[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játék elején G-Man felébreszti Gordon Freeman-t a mély alvásból. Azt mondja, hogy csak a saját biztonságáért tette mély alvásba, és az ellenség mostanra annyira megerősödött, hogy Gordon elkezdheti a harcát a Combine erőkkel. (G-Man szavaival: a jó ember rossz helyen az összes változást meg tudja tenni a világon.)

G-Man a nyitójelenetben Mr. Freeman-ként hívja Gordon Freeman-t, mintha elfeledné, hogy Gordonnak doktori címe van. Azonban a játék fináléjában Dr. Freemanként nevezi.

G-Man a játék egészében látható, kezdve Dr. Kleiner laborjában a kameráktól a City 17-es csatornák melletti házaiig.A játék végén a Half-Life-hoz hasonlóan G-Man újra sztázisba helyezi Gordon-t, mert mostanra befejezte munkáját. G-Man kisétál a sötét szobából egy tiszta fénnyel teli ajtón át. Ez....talán a legnagyobb talány ezáltal: Ki is (vagy mi) az "Öltönyös Úr" (álá X-Akták), és honnan jön,...hová megy..??

HL2: Episode 1[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

G-Man csak a játék nyitójelenetében látható. Ugyanabba a szobába visszaérkezik, egy fehér fényes ajtón keresztül, majd szóra nyitja a száját, de észreveszi a Vortigauntokat, amint megállítják. Úgy tűnik, mintha zavarba esett volna, de közvetlenül ez után azt mondja, hogy "we'll see... about that". Ezután két Vortigaunt kiszabadítja Gordont a sztázisból, ezután elteleportálódik a Citadella lábához, ahol Alyx és Dog megtalálja.

Egy kommentár az Episode 1-ben elmondja, hogy a játékban nem található meg G-Man, mert a játék eseményei nem az ő tervei szerint alakulnak.

HL2: Episode 2[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Episode 2-ben G-Man akkor jelenik meg, amikor Alyx Vance megsérült, és a Vortigauntok éppen gyógyítják. Mint a megjelenései nagy részében, egy szürreális, álomszerű jelenet kezdődik, amiben G-Man megkéri Gordont, hogy vigye Alyx-et biztonságosan White Forest-be. A jelenet végén G-Man Alyx-nek odasúgja, hogy amikor találkozik az apjával, mondja ezeket a szavakat: "készülj fel az előreláthatatlan következményre". Mikor ezt Alyx elmondja Eli-nak, az apja láthatóan zavarba jön. Eli elmondja, hogy Ő tudta, hogy ez lesz, Ő hozta azt a követ, ami a Black Mesa Incidenst okozta, és nem sokkal az incidens előtt azt mondta, hogy készüljön fel az előreláthatatlan következményekre. Eli még azt is mondja, hogy többet is tud G-Manről (bár sosem mondja ki konkrétan), és hogy ezt meg szeretné osztani Gordonnal, de Alyx visszajövetele megszakítja ezt. A játék fináléjában Eli meghal, mielőtt kifejthette volna, mit tud.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak
The G-Man témában.