Göran Wahlenberg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Göran Wahlenberg
Göran Wahlenberg with medal.jpg
Született
1780. október 1.
Elhunyt
1851. március 22. (70 évesen)
Uppsala
Foglalkozása botanikus

Dr. Göran Wahlenberg (Svédország, Värmland megye, Skarphytta k. Filipstad, 1780. október 1. – Svédország, Uppsala, 1851. március 22.) svéd orvos, botanikus, földrajztudós, geológus. Az uppsalai egyetemen szerzett orvosi diplomát 1806-ban; 1826-tól az uppsalai egyetem botanika tanára majd 1829-1851 között botanika és orvostudomány tanára. Skandinávia, Finnország, a Kárpátok és az Alpok növényzetének kutatója. Botanikai szakmunkákban nevének rövidítése: „Wahlenb.”.

1813 júniusától-októberéig botanikus és egyéb kutatásokat végezett a Magas-Tátrában, az Alacsony-Tátrában, a Nagy- és Kis-Fátrában. A Nyugati- Magas- és Bélai-Tátra sok völgyét járta be, több csúcson is járt: Klin, Rohács, Kriván (kétszer), Lomnici-csúcs, Bolond-Gerő, Mészárszékek, Homlokos, Farcsík. A Tátra lengyel oldalán nem járt, csak körbeutazta.

Több útján Mauksch Tamás kísérte el.

Már egy év múlva kiadta a

  • Flora Carpatorum Principalium, Göttingen 1814. - című művét.

Ez a mű a Tátrával foglalkozó irodalom egyik legfontosabb, klasszikus műve. Megírásához felhasználta elődei munkáját és növénygyűjteményeit, például Mauksch Tamásét, de alapvetően saját -- a terepen végzett -- kutatásain, megfigyelésin alapul. Több megállapítása a Tátra-kutatás jelentős előrehaladását jelenti, nem csak botanikai szempontból. A mű lényege a tátrai flóra feldolgozása (1346 egyed), de ezenkívül az első részében közli a Tátra leírását, főbb topográfiai pontját, klímáját, a saját barometrikus méréseit és egyéb megfigyeléseit. A mellékelt Tátra térkép is a tátrai térképészet egyik főműve, mivel egy szintvonalas térkép prototípusa (az első szintvonalas térkép csak 1857-ben jelent meg). Neve megmaradt a Saxifraga wahlenbergii kőtörő, valamint a Furkota-völgyben található Wahlenberg-tavak, a Felkai-völgyben az egyik virágoskert Wahlenberg-kert nevében. A Téry-menedékház falán emléktáblája látható. A Spitsbergákon is van egy Wahlenberg-gleccser és egy Wahlenberg-öböl.

Magáról a Kárpátok régiójáról művében nem éppen a leghízelkedőbben azt írja hogy: "terra inhospitabilis et latronibus et barbaris hominibus plena" (nem vendégszerető táj, tele rablóval és barbárral). Ez a megjegyzése Joseph August Schultes-t, egy másik Tátra-kutatót szatirikus válaszra késztette: Epistola granulatoria in felicissimum et miraculosum excessum Dni Georgii Wahlenberg, Sueci, ex Ungaria nostra (1915) (Köszönőlevél a svéd Wahlenberg Georg úr csodával határos szerencsés kijutásért Magyarországról).

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Johan Emanuel Wikström: Lefnads-teckning… Doctor Georg Wahlenberg, (Kongl. Vetenskaps-Akademiens Handlignar, 1851., Stockholm 1853.,
  • Bronislaw Gustawicz: Pomiary tatranskie, (Pamietnik Towarystwa Tatranskiego, Kraków, 8, 1883.),
  • Bronislaw Gustawicz: Jerzego Wahlenberga pomiary barometryczne w Tatrach…, (Sprawozdanie Komisji Fizjograficznej, Kraków, 29, 1894.,
  • Svenska män och kvinnor. Biografisk uppslagsbok, 8, Stockholm 1955.,
  • Józef Szaflarski: Poznanie Tatr, Warsó, 1972., XVII. és XVIII. kötet.