Görög euróérmék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Görögországban a gazdasági miniszter és a jegybank elnöke egy művészek által benyújtott csomagból választotta ki a görög euróérmék nemzeti oldalának rajzolatát. Georges Sztamatopulosz szobrászművész a Görög Nemzeti Bank számára az alábbi érmesorozatot tervezte.

Címlet Kép Leírás
2 euró Zeusz az ókori görögök főistene bika képében elragadja Europé föníciai királylányt, aki később Európa névadója lesz. Az ábrázolás kifejezi Európa ókori görög világba visszanyúló kulturális gyökereit. A 2 eurós érme peremén a "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" („Görög Köztársaság”) görög felirat fut körbe.
1 euró A bagoly a tudás és bölcsesség jelképe, Pallasz Athéné istennő madara. Alakját egy i. e. V. századi athéni 4 drachmásról kölcsönözte a tervező, hogy a görög történelem folytonosságát hangsúlyozza.
50 cent Elefthériosz Venizélosz (1864–1936) görög politikus arcképe. Úttörő szerepe volt a görög társadalom modernizálásában és az európai országokhoz való felzárkóztatásában. Tevékenysége révén Görögország területileg is gyarapodott.
20 cent Joánisz Kapodísztriasz (1776–1831) görög államférfi, diplomata. Az 1821-es függetlenségi háború után az újjászületett Görögország első kormányzója volt.
10 cent Rigasz Velesztinlisz-Fereosz (1757–1798) görög gondolkodó arcképe. Tevékenysége során a görög állam függetlenségének helyreállítására és a balkáni országok török uralom alóli felszabadításának eszméit képviselte.
5 cent Egy modern óceánjáró tankhajó képe. Jelképezi Görögország és a tenger összefonódását, a görög és a világgazdaság együttműködését.
2 cent Korvett, a görög függetlenségi háborúban hadihajóként használt vitorlás képe.
1 cent Egy háromevezősoros gálya képe az ókori Athénból.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Euro coins of Greece
A Wikimédia Commons tartalmaz Görög euróérmék témájú médiaállományokat.