Füzérkő vára

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Füzérkő vára
Itt állt Füzérkő vára
Itt állt Füzérkő vára
Ország Magyarország
Mai településBükkzsérc
Tszf. magasság440 m

Épült13. század közepe
Állapotaelpusztult
Építőanyaga
Elhelyezkedése
Füzérkő vára (Magyarország)
Füzérkő vára
Füzérkő vára
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 00′ 14″, k. h. 20° 31′ 18″Koordináták: é. sz. 48° 00′ 14″, k. h. 20° 31′ 18″
Északnyugati várfal rom

Füzérkő vára mára elpusztult vár a Bükk hegységben, Bükkzsérctől északra fekszik.

Elhelyezkedése[szerkesztés]

A vár a Füzér-kő (449 m) csúcsától mintegy 150 méterre északkeletre a hegygerinc egy kiemelkedő pontján található, a Hór-völgy és a Hosszú-völgy találkozásánál. A várból a középkorban Diósgyőrt Mezőkövesddel összekötő, Hór-völgyben haladó utat lehetett ellenőrizni.

Története[szerkesztés]

A vártól nem messze fekvő cseppkőbarlangban 1932-ben őskori kőszerszámokat és cserépmaradványokat találtak. Füzérkő váráról egyetlen oklevél emlékezik meg: ebben IV. Béla 1248-ban engedély adott Lampert egri püspöknek, hogy a birtokában lévő Füzér-kőn vagy Kerek-kőn várat építsen. A vár minden bizonnyal néhány év múlva már elkészült. Pusztulásáról semmiféle adat nem maradt fenn, az hogy oklevél többé nem említi, utalhat arra, hogy rövid ideig használták.

Feltárása[szerkesztés]

Füzérkő várában régészeti kutatás nem volt, a romok kormeghatározását segítő kerámiatöredékek sem kerültek elő. Az oklevélből ismert püspöki várat a 20. század végén azonosították a füzérkői romokkal.

Leírása[szerkesztés]

A várrom egy 24×15 méteres platón fekszik. Délkelet felől meredek szakadék övezi, a többi irányból egykor árok vette körül, mely mára feltöltődött és a várnál néhány méterrel alacsonyabb teraszt alkot. Északnyugati oldalán egy rövidebb szakaszon fennmaradt a várfalak alapozása.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]