Fuchs Herman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fuchs Herman
Született1915. február 18.
Brassó
Elhunyt1996. április 8. (81 évesen)
Kolozsvár
Foglalkozásaőslénykutató
SablonWikidataSegítség

Fuchs Herman (írói neve Brassói Fuchs Herman, Brassó, 1915. február 18.Kolozsvár, 1996. április 8.) magyar paleontológus.

Fő kutatási területe az őslénytan volt.

Életútja[szerkesztés]

Középiskoláit Székelyudvarhelyen és Brassóban, egyetemi tanulmányait Kolozsvárt végezte (1942). Itt kezdte tudományos pályáját mint egyetemi adjunktus, majd mint a paleontológia előadótanára dolgozott 1977-es nyugdíjba vonulásáig. Román és magyar nyelvű szakközleményei az Erdélyi-medence ősmaradványaival foglalkoztak, a Kis-Küküllő völgyében talált negyedkori gyapjas orrszarvú kövületét Kónya István marosvásárhelyi muzeológussal dolgozta fel (Studii și Materiale II. Marosvásárhely, 1967). Szakközleményei 1955-től a budapesti Földtani Közlönyben és a kolozsvári Bolyai Tudományegyetem, majd Babeș-Bolyai Egyetem folyóirataiban jelentek meg.

Népszerűsítő paleontológiai cikkeinek sorozata jórészt Kolozsvár gazdag ősvilágára vonatkoztak, szakmai igényességgel megírt tájékoztatóit a Korunk, A Hét, Igazság és Előre, Budapesten az Élet és Tudomány közölte. A tudós professzor Kolozsvár környékén gyűjtött kövületeit és szakkönyvtárának egy részét családja közösségi célokra ajánlotta fel, amelyet 2006-ban a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium kapott meg.[1]

Társasági tagság[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bakó Botond: Régi és mai hagyatékok. Szabadság (Kolozsvár), 2006. július 19.

Források[szerkesztés]