Michelsbergi Frutolf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Frutolf szócikkből átirányítva)
Frutolf
Életrajzi adatok
Született1038
Elhunyt1103. január 17. (64-65 évesen)
Ismeretes minttörténetíró
Nemzetiségnémet
Pályafutása
Szakterülettörténettudomány
Kutatási területvilágtörténelem
Jelentős munkáiKrónika

Michelsbergi Frutolf (1038 (?) – 1103. január 17.) középkori krónikás, szerzetes és pap a michelsbergi bencés kolostorban.

Valószínűleg bajor származású volt. A kolostor könyvtárosa volt, esetleg tanította is a quadrivium tárgyait. Mint könyvtáros jelentősen bővítette a michelsbergi könyvtárat, néhány általa készített másolat a mai napig fennmaradt.

Legfontosabb ránk maradt műve Frutolf világkrónikája (Chronica) egy átfogó és rendezett krónika a kora középkorról. Ezt a művét 1099-ig írta, és Frutolf halála után Aurai Ekkehard dolgozta föl és folytatta. Frutolf tollából származik még biztosan a „Breviaro de musica”, ezen kívül két bizonytalan eredetű művet is tőle származtatnak: a „Liber de divinis officiis”-t és egy útmutatót egy számkövekkel játszott táblajátékhoz.

Források[szerkesztés]

  • G. Waitz (Hg.), Ekkehardi Uraugiensis Chronica, Stuttgart 1844 (MGH SS 6, 33-210) online[halott link]
  • Frutolfs und Ekkehards Chroniken und die anonyme Kaiserchronik / Hrsg.: F.-J. Schmale / I. Schmale-Ott; Ausgewählte Quellen zur deutschen Geschichte des Mittelalters (Freiherr-vom-Stein-Gedächtnisausgabe) Bd. 15, 1972; enthält u.a.: Einführung zu Frutolf, S. 4-19; Frutolfs Chronik, S 46-121 (lat./dt. Text vom Jahr 1000 an)
  • F.-J. Schmale / I. Schmale-Ott (Hgg.), MGH SS 33