Frittmann Testvérek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Frittmann Testvérek
Hivatalos névFrittmann Testvérek Kft.
Típuspincészet
Alapítva1998
SzékhelySoltvadkert
CímEötvös u. 5.
Iparágborászat
Formakorlátolt felelősségű társaság
Termékekbor
Frittmann Testvérek (Magyarország)
Frittmann Testvérek
Frittmann Testvérek
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 34′ 39″, k. h. 19° 23′ 58″Koordináták: é. sz. 46° 34′ 39″, k. h. 19° 23′ 58″
A Frittmann Testvérek weboldala
SablonWikidataSegítség
Frittmann János

A Frittmann testvérek által működtetett borpincészet, a Frittmann Testvérek Kft. a Kunsági borvidék egyik legsikeresebb vállalkozása. A Frittmann János és Frittmann István nevével fémjelzett borok számos rangos szakmai megmérettetésen szerepeltek már kiemelkedően. Frittmann Jánost – és ezzel a testvérpár borászatát – a Magyar Borakadémia 2007-ben az Év bortermelőjének választotta.

Tevékenység[szerkesztés]

A Frittmann borászat családi vállalkozás. A bortermeléshez kapcsolódó munkálatokban az egész család szerepet vállal. Habár a mesterség folytatása már több generációs hagyomány, a vállalkozása 1998-tól lett hivatalosan Frittmann Testvérek Kft. A borászat a Kunsági borvidéken, Soltvadkerten található. Saját telepítésű hagyományos, karós és kordon művelésű szőlőültetvénye 45 hektár[1] és további 70 hektár termőterületről vesznek át minőségi szőlőt más termelőktől. A család foglalkozik bortermeléssel, palackozással, értékesítéssel és vendégek számára borkóstolók szervezésével.

Frittmann János szakmai tevékenysége nem csak a híres cserszegi fűszeres vagy az ezerjó népszerűsítésében irányadó, hanem komoly szerepet játszott a többi magyar borvidékkel szemben gyakran hátrányos helyzetben lévő Kunsági borvidék értékeinek elismertetésében is. A szakma szemében szerényebb adottságokkal rendelkező vidék helyzetét kétszeresen nehezítette a kilencvenes évek végének borhamisítási botránya. Frittmann János a Szőlősgazdák bora védjegy bevezetésével eredményes módot talált rá, hogy kirekesszék a borhamisítókat a helyi borásztársadalomból.

Technológia[szerkesztés]

Borászatukban ötvözik a klasszikus és modern technológiákat is. A fehér és rosé borok reduktív technológiával, a vörösborok érleléssel készülnek. A testesebb, minőségi vörösborokat fahordóban ászokolják, egy részét új tölgyfahordóban érlelik. Kivételt képez a kadarka, ami nem igényel fahordós érlelést.

Borok és eredmények[szerkesztés]

A Frittmann testvérek borászata készít minőségi, táj- és asztali borokat, de fő profiljuk a minőségi borok termelése.

Népszerű boraik között érdemes megemlíteni az ezerjót, ami 2003-ban megkapta a Magyar Zászlósborok rendjének a zászlós bora kitüntető elismerést. Kínálatukban megtalálható a cserszegi fűszeres, rajnai rizling, chardonnay, ottonel muskotály, kékfrankos rosé, kékfrankos, oportó, kadarka, merlot és cabernet sauvignon is.

Az elért díjak és elismerések között talán a legrangosabb, hogy Frittmann Jánost az Év Bortermelőjének, hétköznapi szóhasználatban az Év Borászának választották 2007-ben. A kitüntetés természetesen a testvérpár egész munkásságának szól.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Borászat (magyar nyelven). Frittmann Borászat, 2011. [2013. október 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. október 25.)

További információk[szerkesztés]