Freestat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Freestat ingyenes statisztikai rendszert jelent, alkalmazása internetes környezetben közel egy évtizede a különböző weboldalak számszerű információinak megfigyelésére, összegzésére, elemzésére irányul.

Magyarországon több különböző ingyenes statisztikai rendszer létezik, a legismertebbek egyike a nevében is ingyenességet jelentő magyar fejlesztésű Freestat, mely alapfunkcióin túlmutatva kategorizált toplistával, valamint jelszóvédelmi lehetőséggel is rendelkezik.

Freestat mérési fogalmak[szerkesztés]

Működési elv[szerkesztés]

A freestat rendszer célja a klasszikus statisztikai modellek közül a leíró statisztika részterületén keresztül egy már rendelkezésre álló, valóságra vonatkozó adathalmaz összefoglalása, elemzése, egyszóval az információtömörítés, internetes környezetben, díjmentesen.

Alkalmazott részterületei a következők:

A Freestat eredete és története[szerkesztés]

A magyarországi Freestat rendszer tervezése 1999-ben történt, az első mérési adatokat azonban csak 2000-ben kezdte gyűjteni. Közel egy évtizedes működése során nagyobb átalakuláson csak 2007-ben ment át, amikor a milliós nagyságrendű napi adatfeldolgozás új modell kidolgozását tette szükségessé. Jelenleg több mint 78 000 webmester által üzemeltetett oldal adatait analizálja, és teszi elérhetővé őket.

Források[szerkesztés]