Freemail

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Freemail (ejtsd: frímél; az angol szavakból képzett név jelentése „ingyenes e-mail”) egy népszerű ingyenes magyar e-mailrendszer (web- és POP3 alapú e-mail) neve. A rendszerben általában szögletes zárójelek között és kisbetűvel szokták írni a szolgáltatás nevét: [freemail]. Felhasználóinak száma honlapjuk tanúsága szerint 2007 februárjában már 3 millió fölött volt, 2012 januárjában pedig 3,78 millió aktív postafiókról és napi 12 millió kézbesített e-mailről számoltak be.[1]

Története, háttere[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Freemailt a Soros Alapítvány C3 Kulturális és Kommunikációs Központja fejlesztette ki 1996-ban; 1997. október 2-án indult.[2] A Freemail létrehozása része volt a Soros Alapítvány, az internet hazai megismertetését és elterjedését elősegítő céljának. Az időközben kialakult piaci szolgáltatói szféra és az infrastruktúra fejlődése a civilszervezet részvételét okafogyottá tette, ezért a Freemail 1999. június 30-án az Origo portálhoz került. A szolgáltatás jelenleg a T-Online portfóliójának része, ám az üzemeltetést továbbra is a nevét időközben C3-ra módosító alapítvány végzi.

Jellemzői[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A freemailes fiókok a legkönnyebben egy szabványos webböngészővel vagy levelezőprogrammal érhetők el. A Freemailnek ezenkívül önálló, a T-Home által fenntartott betárcsázós hozzáférési lehetősége is van. Szolgáltatásai közé tartozik a 10 GB-os tárhely (2010. június 4. óta,[3] előzőleg 2007. március 2-től 1 GB volt[4]), a testre szabható levélszűrő, a spam- és vírusszűrés, a WAP-elérhetőség és a címjegyzék. Egy levélhez csatolt fájl mérete nem haladhatja meg az 5 MB-ot, a levélhez csatolt összes melléklet pedig a 10 MB-ot. Óriáslevélben maximum 1GB-os fájlt lehet továbbítani, de nem csatolmányként, hanem egy freemailes tárterületre való feltöltéssel, ami azután csak meghatározott ideig érhető el a címzett részéről.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]