Freelancer (videójáték)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Freelancer (videojáték) szócikkből átirányítva)
FreeLancer
FejlesztőDigital Anvil
KiadóMicrosoft
ZeneszerzőJames Hannigan
PlatformokPC (Windows)
Kiadási dátum2003. március 3.
Legfrissebb kiadás
Stabil1.1
Műfajakció, kaland
Játékmódokegy- és többjátékos mód
USK-besorolásUSK 12
AdathordozóCD-ROM
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
Windows 98 vagy jobb ( Windows 7, 8, 10 alatt is gond nélkül fut ), CPU: 600 MHz, 128 MB memória, 16 MB-os videókártya. Windows 7, 8, 10-hez ajánlott CPU: 1,5 GHz dual core vagy jobb, 2 GB memória, 128 MB-os videókártya.
A FreeLancer weboldala
SablonWikidataSegítség

A Freelancer egy űrszimulátor típusú számítógépes játék, melyet a Digital Anvil fejlesztett és a Microsoft adott ki. A játék legnagyobb érdeme az, hogy nem fejeződik be, mikor az utolsó küldetés véget ér, ekkor ugyanis a játékos még a játék univerzumának kicsi részét barangolta be, és ezután szabadon folytathatja a felderítést. A játékmenet nem kell hogy lineáris legyen, vagyis nem kötelező elfogadni a fő küldetéseket, a különböző bázisokon, bolygókon elfogadhatunk mellékküldetéseket. De végezhetünk különböző munkákat is pl.: kereskedés, fejvadászat, bányászhatunk is ami nem a szó hagyományos értelmében vett bányászatot jelenti, hanem a különböző aszteroida, jég, és törmelék, valamint űrszemét hasznosítható részének kitermelését teszi lehetővé.

A játék univerzuma[szerkesztés]

A Sirius Sector 51 csillagrendszert tartalmaz, amelyek különböző területeken találhatóak: Bretonia, Hispania, Kusari, Liberty, Rheinland, és a Független Világok (Independent Worlds), amely a Határvilágokból (Border Worlds) és a misztikus Peremvilágokból (Edge Worlds) áll. Az utolsó elindult Sleeper Ship (alvóhajó) a Hispania, mely egy baleset során megsérült és évekig csak sodródott az űrben amíg a roncsa az Omicron Alpha rendszerbe került.

Minden rendszer különböző bolygókból (ezek közül sokan le is lehet szállni), űrállomásokból, kereskedelmi utakból (Trade Lanes, a gyors utazásra valók egy rendszeren belül), aszteroida- és kisbolygóövekből, por- és jégfelhőkből, és sok más űrbéli objektumból áll. A bolygók általában földi helyek után vannak elnevezve (Malta, Colorado, Stuttgart). Egyes hajóknak erősségükre utaló nevük van pl. A Liberty védője a Defender, és a szállítóhajója a Rhino. Az Independent Freeportok Very Heavy Fightere az Eagle illetve a Sabre, ami a játék egyik legerősebb hajója a fegyverarzenáljának és fordulékonyságának köszönhetően.

Multiplayer[szerkesztés]

Freelancer tartalmaz multiplayer lehetőséget, ahol a játékosok egymással küzdhetnek meg a világ minden tájáról. A Global Server a 2007-es, 2008-as évek környékén lezárásra került, ezért egyéni szerverek terjedtek el. (lásd Freelancer - Mods)

Multiplayer módban a játék hasonló elven működik mint a singleplayer-ben, leszámítva a sztori-elemeket. Küldetéseket kell vállalnod, vagy árut kell fuvaroznod hogy játékbeli pénzhez juthass, amiből azután felszerelheted a hajódat, illetve komplett újat is vehetsz helyette. A multiplayer MMO-szerűen végtelen, véletlenszerű történések és küldetések folyamán játszhatsz. Multiplayer módban a játék szerepjáték módjára is felfogható, ahol a játékosok maguk állítják fel a szabályaikat., a karakterük történetét, eddigi életét, illetve saját célokat állíthatnak fel maguknak, mindezt RP (RolePlay) formában a fórumokon dokumentálva.

Freelancer - Mods (Modifikációk)[szerkesztés]

Freelancerhez több száz kiegészítés, és játék modifikáció tölthető le különböző oldalakról (pl.: https://www.moddb.com/games/freelancer/mods) melyek jelentősen vagy teljesen megváltoztatják a játékot és annak rengeteg aspektusát. Ezek az egyszerű fegyverarzenál-bővítéstől egészen az egész univerzumot és annak működését befolyásoló változásokig terjedhetnek. Mivel a játék nagy részét egyszerű szöveges konfigurációs fájlok (*.ini) teszik ki, a játék kis tudással illetve különböző programok nélkül is modolható. Néhány példa :

  • Freelancer Warzone Opt-RP Reborn 48.75
  • Hamburg City Server
  • Crossfire 2.0
  • The Void
  • 88Flak