Franz von Walsegg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Franz von Walsegg
Született1763. január 17.
Ausztria
Elhunyt1827. november 11. (64 évesen)
Ausztria
Állampolgárságaosztrák
Foglalkozásazeneszerző
SablonWikidataSegítség

Gróf Franz von Walsegg (Stuppach bei Gloggnitz, 1763. január 17.Stuppach bei Gloggnitz, 1827. november 11.) osztrák arisztokrata.

Élete[szerkesztés]

Több kastélya volt a mai Alsó-Ausztria déli részén, ezek közül a székhelye Stuppachban volt, Gloggnitz közelében.

Leginkább arról ismert, hogy egy közvetítőn keresztül ő rendelte meg Wolfgang Amadeus Mozarttól a Requiemet 1791-ben, 20 éves felesége, Anna halálát követően. A gyászoló gróf, maga is csak 28 éves volt, és soha sem nősült újra. A szabadkőműves és amatőr zenész Walsegg előszeretettel rendelt műveket kortárs zeneszerzőktől, majd saját műveiként adta elő őket. Mozart Requiemjét is saját neve alatt mutatta be 1793. december 14-én, nem tudva arról, hogy az ősbemutató már 1793. január 2-án megtörtént.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Franz von Walsegg című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Franz von Walsegg című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Christian Fastl: Wallsegg (Walsegg), Franz de Paula Josef Anton Graf von. In: Oesterreichisches Musiklexikon. Online-Ausgabe, Wien 2002 ff., ISBN 3-7001-3077-5
  • August Reisenbauer (Hrsg.): Graf Wallsegg und das Mozart-Requiem. Ausstellungskatalog. Pfadfinder-Gilde Wartenstein Gloggnitz, Gloggnitz 1991.
  • Ernst Stranz (Hrsg.): Graf Wallsegg und das Mozart-Requiem. Ausstellungskatalog. Pfadfinder-Gilde Wartenstein Gloggnitz, Gloggnitz 2006
  • Christoph Wolff: Mozarts Requiem. Geschichte, Musik, Dokumente. Mit Studienpartitur. Bärenreiter, Kassel 1991, 4. korr. Auflage 2003, ISBN 3-7618-1242-6