Franz Anton Pilgram

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Franz Anton Pilgram
Született1699. június 7.[1][2]
Feldkirchen in Kärnten
Elhunyt

Bécs[2]
Állampolgárságaosztrák
Foglalkozása
A Wikimédia Commons tartalmaz Franz Anton Pilgram témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Pilgram szignált terve a szentgotthárdi apátság templomáról

Franz Anton Pilgram magyarosan Pilgram Ferenc (Feldkirchen in Kärnten, 1699. július 7.Bécs, 1761. október 29.) osztrák barokk rokokó stílusban alkotó építész. Ismertek művei Csehországban, Magyarországon és Ausztriában.

Életpályája[szerkesztés]

Karintiában született, Szlovénia közelében. Építészeti pályafutása a Hardegg melletti Riegersburg-kastély átépítésével kezdődött 1730-ban. Magyarországon először 1739-ben járt, amikor a heiligenkreuzi apátság a szentgotthárdi ciszter monostor új épületét építette és ehhez Pilgram terveit vették igénybe. A munkálatok Szentgotthárdon 1755-ig tartottak.
Pilgram magyarországi tevékenységének jelentősebb alkotásai közé tartozik a jászói premontrei prépostság temploma, amit 1745 és 1765 között építettek. Az ő, később Fellner Jakab által néhány ponton átdolgozott tervei szerint készült a tatai plébániatemplom 1751-től. Tervet készített a váci püspöki székesegyházhoz is, de végül nem az alapján épült fel. Ő tervezte a fertőrákosi püspöki kastélyt, és építette át a Rottal-palotát Bécsben.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b The Fine Art Archive. (Hozzáférés: 2021. április 1.)
  2. a b c Research Library in Olomouc: REGO (cseh nyelven). (Hozzáférés: 2024. április 1.)
  3. Czech National Authority Database. (Hozzáférés: 2019. november 23.)

Források[szerkesztés]