Francisco de Orellana

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Francisco de Orellana
Született 1511
Trujillo, Spanyolország
Elhunyt 1546
Amazonas
Beceneve Konkvisztádor
Állampolgársága spanyol[1]
Nemzetisége Spanyol
Foglalkozása
Halál okabetegség
A Wikimédia Commons tartalmaz Francisco de Orellana témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Francisco de Orellana (Trujillo, Spanyolország, 1511Amazonas, 1546 novembere), spanyol felfedező és konkvisztádor volt. Első európaiként hajózott végig az Amazonason. A folyó nevét is ő adta.

Orellana talán a szintén trujilloi Francisco Pizarro rokona volt. 1527-ben, tizenhét éves korában Délkelet-Ázsiába utazott. 1533-ban csatlakozott Pizarro seregéhez; ez előtt Nicaraguában szolgált. Cuzcóban támogatta rokonát Diego de Almagro ellenében (1538). Almagro emberei felett aratott sikere után La Culata kormányzójává nevezték ki, majd újjáépítette a korábban Pizarro által alapított, majd Sebastián de Belalcázar révén benépesített Guayaquilt.

Első expedíció az Amazonason[szerkesztés]

Pizarro 1541-es, Eldorádó megtalálására irányuló expedíciójában hadnagyként szolgált. Pizarro utasította a "Fahéjfák földje" és az aranyföld felkutatására, amelyet valahol keletre, az Amazonas-medencében gondoltak.

1541-ben beleegyezett abba, hogy csatlakozik Pizarro fivéréhez, Gonzalóhoz az expedícióhoz. Miután Gonzalo Pizarro súlyos lázban szenvedett az út során, ezért előreküldte 49 emberrel, hogy derítse fel további útjukat.[2]

Orellana nem nagyon sietett vissza Pizarro táborába, mert magának akarta biztosítani a dicsőséget a gazdag föld megtalálásával. Embereivel egy nagyobb, folyami hajózásra alkalmas hajó építésébe kezdett bele. A Napo folyón való haladásuk során az omagua indiánok fenyegetései miatt állandó veszélyben voltak. 1542. június 3-án elérték a Rio Negro-t és az Amazonast. A folyó neve onnan ered, hogy ekkor a görög mitológiából jól ismert, Amazonokra hasonlító harcos indián nők támadtak rájuk. Az Amazonashoz közeli területeket az aranyban gazdag icamiaba indiánok uralták. V. Károly hivatalosan is Amazonasnak keresztelte el a folyót, amint értesült a történtekről. Orellana 1542. augusztus 24-én elérte a folyó deltáját, majd a partvidék mentén Cubaguába hajózott.


Az első út útvonal (1541–1542) (interaktív térkép)


Második expedíció[szerkesztés]

Felfedező útja után Orellana visszaindult Spanyolországba, hogy megszerezze a felfedezett, általa Új-Andalúziának nevezett területek feletti kormányzóságát. Nehéz hajóút végén Portugáliában ért partot. A portugál király barátságosan fogadta, és felajánlotta, hogy portugál zászló alatt térjen vissza az Amazonashoz. Orellana expedíciója nemzetközi nézeteltérést okozott, hiszen az 1494-es tordesillasi szerződés értelmében az Amazonas nagyobbik része a spanyol, deltája viszont a portugál érdekszférába tartozott. Orellana visszautasította a portugál király ajánlatát, és Valladolidba utazott. Kilenc hónapos tárgyalás után 1544. február 18-án V. Károly spanyol király kinevezte Orellanát Új-Andalúzia kormányzójává. Az okirat szerint Orellanának kevesebb mint 300 emberrel és lóval kellett az Amazonas további részeit felfedeznie, és két várost is kellett alapítania (egyet a deltánál, egyet a folyam forrásvidékén). A felfedező feleségül vette Ana de Ayalát, aki elkísérte útjára.

Az expedíció 1545. május 11-én indult útnak négy hajóval, ám közülük csak egy érte el Amerika partjait.

A partvidéken újabb hajót építettek, és behajózták a folyó deltáját (összesen 500 kilométert). A 300 emberből csupán 44 maradt életben; őket egy másik spanyol hajó legénysége mentette meg. Orellana 1546 novemberében halt meg.

Irodalom[szerkesztés]

  • Dalby, A., "Christopher Columbus, Gonzalo Pizarro, and the search for cinnamon" in Gastronomica (Spring 2001)
  • Smith, A. (1994). Explorers of the Amazon. Chicago: University of Chicago Press. ISBN 0-226-76337-4

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Diccionario biográfico español (spanyol nyelven). Real Academia de la Historia, 2011
  2. Futó József: Közép- és Dél-Amerika
Commons:Category:Francisco de Orellana
A Wikimédia Commons tartalmaz Francisco de Orellana témájú médiaállományokat.