Foursquare

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Foursquare, Inc.
Foursquare logo.svg
Típus magán
Alapítva 2009. március New York, USA
Székhely New York, USA
Vezetők Dennis Crowley, Alex Rainert
Alapító Dennis Crowley, Naveen Selvadurai
Iparág IT, internet
Forma korlátolt felelősségű társaság
Alkalmazottak száma kb. 100 fő
Nyelvek angol, német, francia, indonéz, olasz, koreai, portugál, orosz, spanyol, thai, japán

A Foursquare, Inc. weboldala

A Foursquare a fizikai lokáció megosztásán alapuló ismeretségi hálózat, a Foursquare Inc. terméke. 2009 márciusában alapította Dennis Crowley és Naveen Selvadurai.

Jellemzői[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A szolgáltatás ötvözi a gemifikációt a felhasználó geolokációja alapján történő helyszín ajánlással. Elérhető weben, mobilweben valamint okostelefonokra fejlesztett alkalmazásokkal valamint a Foursquare API segítségével third party alkalmazásokkal. Használatakor a leggyakrabban használt funkció az úgynevezett check-in, mellyel helyszínekre (venue-kra) jelentkezhetnek be a felhasználók. A check-inekért pontokat ad a rendszer. Bizonyos feltételek teljesülésekor badge-ekkel jutalmazza a felhasználó tevékenységét. Amennyiben a felhasználó check-inelt a legtöbbször az adott venue-ba, a mayor rangot kap a helyszínen.

Pontrendszer[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Foursquare minden szabályos check-inért pontot ad. Alapesetben egy check-in, egy pont értékkel bír. Extra pontok járnak a legutóbbi check-intől távol történő check-inért, azonos típusú venue-ra történő, gyakori (heti 2-3 alkalom) check-inért. Jutalompontok járnák neves napokon, különleges eseményeken, pl. Föld napja történő check-inért. A hivatalos kliensek csak a barátok által elért eredményekből állít össze toplistát, de DotDot.hu oldalon megtalálható a magyarországi felhasználók pont toplistája. A toplistán található egyesített pontszám az elmúlt hatvan napban szerzett pontok összesítése.

Badge[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Foursquare badge-ekkel jutalmaz bizonyos tevékenységeket. A badge-ek megszerzése valamilyen feltételhez kötött, ez a feltétel általában valamilyen check-in tevékenység elvégzése. A megszerezhető badge-ek egy része fizikális lokációhoz kötött, azaz csak adott helyen, adott országban, adott városban vagy földrajzi egységen szerezhető meg. Más badge-ek brandekhez kötöttek, ezek megszerzése általában az adott brand követéséhez is kötöttek.

2011 novemberében bevezetésre került a badge-ek szint számlálója, így egy badge azután is újra megszerezhetővé vált, hogy korábban már megszerezte a felhasználó. Az újbóli megszerzések a badge-ek szintjét növelik.

Brandek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Foursquare platformján lehetőség van brand oldalak létrehozására. A brand tulajdonosoknak a brand oldal nevében végrehajthatnak Foursquare tevékenységeket, például check-in, tipp adása, fotó feltöltése. A brand oldal által végrehajtott tevékenységekről a brand oldalt követő felhasználók értesülnek, reagálhatnak rá, interakcióba léphetnek a branddel.

Helyszínek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Foursquare rendszerének legfontosabb eleme a venue. A venue-k olyan fizikailag is létező helyszínek, melyekre a felhasználók check-inelhetnek. A felhasználók tipeket, fotókat csatolhatnak a venue-hoz. Gyakori ajánlás például éttermeknél a hely kedvelt étele, menüje, de jellemző a helyi wifi hálózat jelszavának megosztása is, vagy éppen a hely jellemző negatív tulajdonságaira történő figyelemfelhívás.

A Foursquare venue-t a fizikális helyszín tulajdonosa magához rendelheti, admin jogot szerezhet, ha sikeresen végrehajtja a claimelési eljárást. A claimelt venue adatai a tulajdonos által szerkeszthetővé válnak, valamint bővebb statisztikai adatokhoz is hozzáférést kap a helyszín tulajdonosa.

Mayor[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ha egy felhasználó gyakran check-inel egy venue-ba, mayor státuszt szerezhet. Ennek feltétele, hogy adott időn belül ő rendelkezzen a legtöbb check-innel. A mayor státusz alapesetben nem jelent semmilyen előnyt vagy különleges előjogot, azonban a venue tulajdonosának lehetősége van speciális, Foursquare-en keresztül érvényesíthető ajánlatokat kínálni a mayornek.

Special[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A venue tulajdonos speciális ajánlatokat kínálhat a Foursquare felhasználóknak. Az ajánlatok megszerzéséhez a felhasználóknak valamilyen feltételt kell teljesíteni, általában Foursquare-en keresztül. A feltétel lehet például check-in szám elérése, jelenlévő Foursquare felhasználók száma, mayor státusz megszerzése.

Magyarországi helyzete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A szolgáltatás jelenleg nem érhető el magyar nyelven. A magyarországi Foursquare közösség oldalaként funkcionáló DotDot.hu-n kb. 30,000 venue adata érhető el. Az elérhető speciálok száma 2012 februárjában meghaladta kétszáz darabot. A Checkiners Kft. által mért adatok szerint Magyarországon mintegy 25,000 felhasználóval rendelkezik a Foursquare.

DotDot.hu[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A DotDot.hu 2011 februárjában indult, check-in alapú szolgáltatásokra alapozott mashup oldal. Az oldalon megtekinthető a magyarországi felhasználók egységesített toplistája, a magyar speciálok listája, valamint a legnépszerűbb venue-k toplistája. Az oldal a Foursquare API-n keresztül állítja össze a toplistákat.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]