Formicium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Formicium
Evolúciós időszak: Eocén
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Alosztály: Szárnyas rovarok (Pterygota)
Alosztályág: Újszárnyúak (Neoptera)
Öregrend: Fejlett szárnyas rovarok (Endopterygota)
Rend: Hártyásszárnyúak (Hymenoptera)
Alrend: Fullánkosdarázs-alkatúak (Apocrita)
Alrendág: Fullánkosok (Aculeata)
Öregcsalád: Redősszárnyú-darázs alkatúak (Vespoidea)
Család: Hangyák (Formicidae)
Alcsalád: Formiciinae
Nem: Formicium
Westwood, 1854
Szinonimák
  • Eoponera
  • Megapterites
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Formicium témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Formicium témájú kategóriát.

A Formicium (magyarul: titán hangya) a rovarok (Insecta) osztályának a hártyásszárnyúak (Hymenoptera) rendjébe, ezen belül a hangyák (Formicidae) családjába és az eocén korban élt, kihalt Formiciinae alcsaládjába tartozó nem.

Tudnivalók[szerkesztés]

Ebbe a nembe, korábban öt faj tartozott, azonban belőlük kettőt a T. giganteát és a T. simillimát áthelyezték a Titanomyrma hangyanembe. A Formicium-fajok, mint rokonaik a Titanomyrmák Európa és Észak-Amerika területein éltek az eocén kor idején. Találtak belőlük királynőket, katonákat és dolgozókat is. A királynők átlagos hossza 4–7 centiméter, szárnyfesztávolsága körülbelül 15 centiméter.

Rendszerezésük[szerkesztés]

  • Formicium berryi Carpenter, 1929 - középső eocén; Tennessee, Puryear. Ezt a fajt korábban Eoponera berryi-ként ismerték, és a ma is élő Ponerinae alcsaládba sorolták; azt hitték, hogy közeli rokona a Dinoponera nembéli fajoknak.
  • Formicium brodiei Westwood, 1854 - középső eocén; Anglia, Bournemouth.
  • Formicium mirabile Cockerell, 1920 - középső eocén; Anglia, Bournemouth. Ezt a fajt a leírója, Theodore D. A. Cockerell először a Pseudosiricidae családbeli Megapterites monotipikus hangyanembe helyezte.

Források[szerkesztés]

  • Archibald, S. B.; Johnson, K. R.; Mathewes, R. W.; Greenwood, D. R. (in press). "Intercontinental dispersal of giant thermophilic ants across the Arctic during early Eocene hyperthermals". Proceedings of the Royal Society B. doi:10.1098/rspb.2011.0729.
  • Burnham, L. (1978). "Survey of social insects in the fossil record". Psyche 85: 85–133. doi:10.1155/1978/80816.
  • Carpenter, F. C. (1992). "Hymenoptera-Apocrita". In Kaesler, R. L. Treatise on Invertebrate Paleontology. Part R. Geological Society of America. pp. 279–655.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Formicium című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.