Forgószék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Forgószék gázlifttel

A forgószék elfordítható ülőlapú szék. A mai modern forgószékek nem csak a tengelyük körül tudnak elmozdulni, kerekekkel is fel vannak szerelve, így ülő testhelyzetben akár helyet is változtathatunk a segítségével. Azonban a modern forgószék az ülőlap alá szerelt mechanika segítségével, ennél sokkal többre is képes. A mechanika típusától függően – CP szerkezet, hintamechanika, szinkron-mechanika, aszinkron mechanika – állítható rajtuk a háttámla és az ülőlap helyzete.[1]

Eredete[szerkesztés]

A forgószék az Amerikai Egyesült Államokból származik. Az első forgószéket Thomas Jefferson használta kutatásai, tudományos munkája során. Ez a szék egy Windsor típusú szék volt, melynek ülőlapja - és az ahhoz tartozó háttámasz és karfa – acélorsón forgott az alsó részen.[2] Egyes források az állítják, hogy Jefferson ezen a széken ült, amikor aláírta a függetlenségi nyilatkozatot. A szék most az Amerikai filozófiai társaság tulajdonát képezi melynek székhelye az Amerikai Egyesült Államokbeli Philadelphiában van.[3]

A forgószék reneszánsza[szerkesztés]

A forgószékek napjainkra elterjedtek az egész világon. Irodai, illetve a szellemi munkák nagyobb hányadánál ilyen széket használ az ember. A forgószék, mint irodaszék a gépesített munkavégzéssel köthető össze. Az 1900-as évek elején kezdtek elterjedni az irodában használt forgószékek, ilyen példa a Larkin irodaháza is.[4] A mai irodai felszerelések Magyarországon rendelet szabályozza. A rendelet előírja, hogy a monitor előtt végzett munka kötelező kelléke az olyan szék, amely:

  1. stabil, továbbá biztosítsa a használó könnyű, szabad mozgását és kényelmes testhelyzetét.[5]
  2. A szék magassága legyen könnyen állítható.
  3. A szék támlája legyen magasságában állítható és dönthető.
  4. Igény esetén lábtámaszt vagy saroktámaszt, illetve kartámaszt kell biztosítani.

A mai modern székek nagy többsége megfelel ezeknek a kritériumoknak. A magasság gázlifttel és a szék mechanikájával állítható. A támla helyzetének az állítása is a szék mechanikájának segítségével történik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2019. augusztus 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. július 16.)
  2. Thomas Jefferson- Scientist. Bonnier Corporation. p. 19.
  3. http://www.whitleycraftsman.com/antique_furniture_Independence_Hall.html Archiválva 2016. március 3-i dátummal a Wayback Machine-ben (External link) "Windsor Writing Chairs". Gregory Le Fever.
  4. Archivált másolat. [2013. augusztus 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 21.)
  5. 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet
Commons:Category:Swivel chairs
A Wikimédia Commons tartalmaz Forgószék témájú médiaállományokat.