Foltsávos pajzsbogár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Foltsávos pajzsbogár
Az imágó felülről
Az imágó felülről
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Magyarországon nem védett
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Bogarak (Coleoptera)
Alrend: Mindenevő bogarak (Polyphaga)
Alrendág: Cucujiformia
Öregcsalád: Levélbogárszerűek (Chrysomeloidea)
Család: Levélbogárfélék (Chrysomelidae)
Alcsalád: Cassidinae
Nemzetség: Cassidini
Nem: Cassida
Linnaeus, 1758
Faj: C. vibex
Tudományos név
Cassida vibex
Linnaeus, 1767
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Foltsávos pajzsbogár témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Foltsávos pajzsbogár témájú kategóriát.

A foltsávos pajzsbogár (Cassida vibex) a rovarok (Insecta) osztályának bogarak (Coleoptera) rendjébe, ezen belül a mindenevő bogarak (Polyphaga) alrendjébe és a levélbogárfélék (Chrysomelidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A foltsávos pajzsbogár elterjedési területe Európa és Ázsia mérsékelt övi területei. Magyarországon közönséges, helyenként tömeges.

Megjelenése[szerkesztés]

A foltsávos pajzsbogár 6-9 milliméter hosszú. Teste jellegzetesen pajzs alakú, felül zöld vagy sárga, az előtor hátának tövén olykor összefolyó barnás foltokkal. A szárnyfedők és az előtor háta annyira illeszkednek egymáshoz, hogy a bogár egészében lapos testét mintegy összefüggő héjként borítják. A fej alig látható, csupán a vékony csápok nyúlnak ki az előtor alól. Ugyanez érvényes a lábak külső tagjaira is. Veszély esetén az állat úgy odanyomja magát az aljzathoz, hogy pajzsának pereme teljesen felfekszik azon, feje, csápjai és lábai egészen eltűnnek alatta. Míg a zöld pajzsbogár (Cassida viridis) felsőteste egyszínű zöld, a foltsávos pajzsbogár arról ismerhető fel, hogy a szárnyfedők varrata elöl barnásvörös, de a csúcs felé elkeskenyedik. Közép-Európában mintegy 30 különböző, de egymástól nehezen elhatárolható pajzsbogár-faj fordul elő.

Életmódja[szerkesztés]

A foltsávos pajzsbogár rétek, sövények és mezsgyék lakója. Tápnövényei a mezei aszat (Cirisium arvense), mocsári aszat (Cirsium palustre) és a gilisztaűző varádics (Tanacetum vulgare).[1]

Szaporodása[szerkesztés]

A hímek kinyújtható párzószervvel rendelkeznek, amellyel a nőstény páncélja alatt levő ivarnyílást elérhetik. A nőstények tápnövényükre rakják le petéiket, ahol a lárvák gyorsan kifejlődnek. Olykor valamennyi fejlődési állapotú állatot egyidejűleg megtalálhatjuk ugyanazon a tápnövényen. A lárvák a talajban bábozódnak be.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kaszab Z.. Levélbogarak - Chrysomelidae. Bp.: Akadémiai Kiadó, 411-412. o. (1962) 

Források[szerkesztés]