Foltos sasrája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Foltos sasrája
Evolúciós időszak: Késő kréta - jelen
Háti részét sok apró, fehér pont borítja
Háti részét sok apró, fehér pont borítja
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Porcos halak (Chondrichthyes)
Alosztály: Cápák és ráják (Elasmobranchii)
Öregrend: Rájaszerűek (Batoidea)
Rend: Sasrájaalakúak (Myliobatiformes)
Család: Aetobatidae
Nem: Aetobatus
Blainville, 1816
Faj: A. narinari
Tudományos név
Aetobatus narinari
(Euphrasen, 1790)
Szinonimák
  • Aetobates narinari (Euphrasen, 1790)
  • Aetobatis laticeps Duméril, 1865
  • Aetobatis latirostris Duméril, 1861
  • Aetobatis narinari (Euphrasen, 1790)
  • Aetobatus laticeps Duméril, 1865
  • Aetomylus maculatus (non Gray, 1834)
  • Myliobatus maculatus (non Gray, 1834)
  • Raja narinari Euphrasen, 1790
  • Stoasodon narinari (Euphrasen, 1790)
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Foltos sasrája témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Foltos sasrája témájú médiaállományokat és Foltos sasrája témájú kategóriát.

A foltos sasrája (Aetobatus narinari) a porcos halak (Chondrichthyes) osztályának sasrájaalakúak (Myliobatiformes) rendjébe, ezen belül az Aetobatidae családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A foltos sasrája előfordulási területe kizárólag az Atlanti-óceán nyugati fele. Az állománya Floridától kezdve a Mexikói-öblön és a Karib-térségen keresztül, egészen Brazília déli részéig fellelhető; nyáron Észak-Karolináig is felúszik.

Megjelenése[szerkesztés]

Ez a porcos hal általában 180 centiméter hosszú, de 330 centiméteresre is megnőhet. 110-120 centiméteresen már felnőttnek számít. A testtömege legfeljebb 230 kilogramm. A megnyúlt pofája, lapos és kerekített kacsacsőrszerű képződményben végződik. A feje vastag. A mellúszói nagyok, a végük kihegyesedik; nincs farokúszója. Mindkét állkapcsán egy-egy fogsor ül. A fogai laposak és félkör alakúak; egymásba kapcsolódnak. A feje és háti része fekete vagy sötétkék, számos apró, fehér ponttal. Alul fehér. A mellúszóin nincsenek tüskék. A farka hosszú és ostorszerű. A farok tövén, mindjárt az apró hátúszó mögött egy hosszú méregtüske látható. E tüske miatt veszélyes lehet az állatot háborgató ember számára.

Életmódja[szerkesztés]

Trópusi és szubtrópusi tengeri hal, amely a korallzátonyok közelében él, 1-80 méteres mélységek között. A brakkvizet is jól tűri, emiatt beúszik a folyótorkolatokba is. Általában az öblök és korallzátonyok sekély vizeiben él, de a nyílt tengerre is kiúszhat. Időnként kiugrik a vízből. Gyakran a szaporodási időszakon kívül, nagy rajokba tömörül. Főleg kagylókkal táplálkozik, de kisebb rákokra, rövidfarkú rákokra, polipokra, férgekre, tengeri csigákra és kisebb csontos halakra is vadászhat. A foltos sasrája többek között a nagy pörölycápának (Sphyrna mokarran) szolgál táplálékul.

Szaporodása[szerkesztés]

A szaporodási időszakban a hím üldözni kezdi a nőstényt; aztán ráharap annak egyik mellúszójára. A párosodás 20 másodpertől akár 1 percig is eltarthat.

Ál-elevenszülő (ovovivipar) porcos hal. Miután a kis ráják felélték a szikzacskóik „sárgáját”, a szikzacskók az emlősök méhlepényéhez hasonló burokká alakulnak át. Ebben az anyaállat nyálkával, zsírral vagy fehérjével táplálja kicsinyeit. Egy alomban 2-4 kis foltos sasrája van. Születésekkor a kis rája 17-35 centiméter hosszú.

Felhasználása[szerkesztés]

A foltos sasrájának csak kisebb mértékű a halászata. Azonban gyakran mellékfogásként kerül a hálókba. A sporthorgászok kedvelik. A húsa ehető.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]