Fogliano Redipuglia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fogliano Redipuglia
Közigazgatás
Ország Olaszország
RégióFriuli-Venezia Giulia
MegyeGorizia
Irányítószám34070
Körzethívószám0481
Forgalmi rendszámGO
Népesség
Teljes népesség2995 fő (2023. jan. 1.)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság23 m
Terület7,92 km²
IdőzónaCET (UTC+01:00)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 45° 52′, k. h. 13° 29′Koordináták: é. sz. 45° 52′, k. h. 13° 29′
Elhelyezkedése Gorizia térképén
Elhelyezkedése Gorizia térképén
Fogliano Redipuglia weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Fogliano Redipuglia témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Fogliano Redipuglia település Olaszországban, Friuli-Venezia Giulia régióban, Gorizia megyében. Lakosainak száma 2995 fő (2023. január 1.).[1] Fogliano Redipuglia Gradisca d'Isonzo, Ronchi dei Legionari, San Pier d'Isonzo, Doberdò del Lago, Sagrado és Villesse községekkel határos.

Népesség[szerkesztés]

A település lakossága az elmúlt években az alábbi módon változott:

2018
3 048
2023
2 995

Az osztrák-magyar katonai temető[szerkesztés]

A Trieszt-Udine főút (A4-es autópálya) mellett fekvő Redipuglia egybeépült Fogliano-val, ahol az osztrák-magyar temető található. A legnagyobb európai és olasz első világháborús katonai emlékhely, a több mint százezer elesett olasz katona hamvait őrző redipugliai emlékmű közelében található foglianói osztrák-magyar katonai temető. A város nyugati részén emelkedő Sei Busi hegyen létesített olasz katonai emlékműtől és temetőtől alig néhány száz méternyire, a település polgári sírkertje mellett találjuk a Cimitero militare austro-ungerico-t, vagyis a monarchia első világháborús csapatainak katonai temetőjét. A bejárat fölött magyar nyelven is hirdetik, hogy osztrák-magyar katonatemető. A szabályos négyzet alaprajzú sírkertben 2550 névvel megjelölt és 12 ezer ismeretlen katona nyugszik. A temetőbe a doberdói fennsíkon 1915 és 1918 között elhunyt katonákat temették. Tizenkét csata, másfélmilliónál is több halott, sebesült, vagy eltűnt katona – számokban ez a mérlege az első világháborús Isonzó-front harcainak.

A sírkert a nemzetközi egyezményeknek és kapcsolatoknak hála nagyon szépen gondozott. Az egységes kialakítású sírjeleken elhelyezett nemzetiszín szalagokat egyéni látogatók helyezik el, hiszen a temető szabadon látogatható. Hosszabban megállni a bejárattal szemben, az út túloldalán lévő parkolóban lehet.

Kívül két felirat - egy olasz és egy német nyelvű - emlékezteti a látogatókat arra, hogy ezt a helyet 1974-ben Stájerország tartományi kormánya és a Stájer Ifjú Tűzoltók önkéntesei állították helyre, majd 1989-ben az osztrák Fekete Kereszt Egyesület szervezte újjá. A bejárati ajtón jól olvasható az "Im Leben und im Tode" vereint, "Életben és halálban egyesülve" felirat.[2]

Ha bejutottunk, egy ciprusokkal szegélyezett sugárúton keresztül sétálhatunk a nagy sírbolthoz, ahol 7000 ismeretlen katonát temettek el. A sír fölött kétnyelvű tábla emlékezik meg a hazájukért elesett katonákról. A sírkert főhelyén az ismeretlen katonák közös sírhelyénél emlékkő hirdeti: „Ebben a temetőben lelt végső békét az osztrák-magyar hadsereg hazáját szerető 14 550 elesett hőse. Itália testvéri szeretete helyezte őket itt örök nyugalomra".

A temető fennmaradó részén 2550 azonosított katona sírja található, amelyeket kis beton emlékkövek jelölnek. A kijárathoz visszasétálva, a körítőfal közelében két további közös sírhelyet láthatunk, amelyekben 5000 ismeretlen katona nyugszik.

A központi emlékműnél a falon elhelyezett márványtáblán pedig az alábbi felirat olvasható: „Ebben a temetőben lelt végső békét az osztrák-magyar hadsereg hazáját szerető 14550 elesett hőse, Itália testvéri szeretete helyezte őket itt örök nyugalomra. Emlékükre állíttatta Sopron Város Közössége. Támogató: NCA"

Mellette egy kopjafa, két felirattal:

„A magyar honfoglalás millecentenáriumának évében emeltette az I. világháborúban áldozatul elesettek emlékére / Győrság Község Önkormányzata és Isonzó Baráti Köre. Béke poraikra!”

„Hősi halottaink ezrei alusszák örök álmukat e harctereken, akikkel a kegyelet jelét mutatjuk azzal, hogy sírjaik helyét megjelöljük. „Pajtás, húzódj csak erre közelebb. / A golyó ott a földet mind kivágta. / Jobb lesz nekem a te fekvőhelyed - / A kicsi fiad ne várjon hiába.” (Részlet Gyóni Géza: Vasárnap a sáncon című verséből.) Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete”

2014. szeptember 13-án Ferenc pápa felkereste a temetőt, ahová egyedül lépett be és csendes imát mondott.[3]


Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b https://demo.istat.it/?l=it
  2. Austro-Hungarian cemetery of Fogliano Redipuglia (angol nyelven). Turismo FVG. (Hozzáférés: 2023. március 12.)
  3. Tamás, Pál: Az osztrák-magyar I. világháborús katonatemető emlékműve (magyar nyelven). www.kozterkep.hu. (Hozzáférés: 2023. március 12.)

További információk[szerkesztés]