Flamand-Brabant

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Flamand Brabant szócikkből átirányítva)
Flamand-Brabant
A tartomány elhelyezkedése Belgiumban
A tartomány elhelyezkedése Belgiumban
Flamand-Brabant címere
Flamand-Brabant címere
Flamand-Brabant zászlaja
Flamand-Brabant zászlaja
Közigazgatás
Ország Belgium
RégióFlandria zászlója Flandria
KözösségA belgiumi flamand közösség zászlója Flamand Közösség
TartományFlemish Region
SzékhelyLeuven
KormányzóLodewijk De Witte
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség1 138 489 fő (2018. jan. 1.)[1]
Férfi48,97%
Nők51,03%
Népsűrűség500 fő/km2
Kor szerinti eloszlás
0–1922,76%
20–6459,80%
65 felett17,45%
Más nemzetiségűek6,56% (2007. január 1.)
Gazdaság
Munkanélküliségi ráta6,35 (2006. január 1-jei adat) %
Átlagos éves jövedelem15 732 €/fő (2003)
Földrajzi adatok
Terület2106,13 km2
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 50° 55′, k. h. 4° 35′Koordináták: é. sz. 50° 55′, k. h. 4° 35′
Flamand-Brabant weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Flamand-Brabant témájú médiaállományokat.

Flamand-Brabant (hollandul: Vlaams Brabant, franciául: Brabant flamand) tartomány a belgiumi Flandria régió része. Északon Antwerpen és Limburg tartományokkal, keleten Liège, délen Vallon-Brabant és Hainaut, nyugaton Kelet-Flandria tartományokkal határos. Flamand Brabant tartomány teljesen körbeveszi Belgium három alkotmányos régiója közül a legkisebbet, a Brüsszel Fővárosi Régiót. A tartomány székhelye Leuven városa, területe 2106 km², ami két adminisztratív körzetre (hollandul: arrondissement) és összesen 65 önkormányzatra van felosztva.

A Brabanti Hercegség területe

Flamand-Brabant tartomány története 1995. január 1-jéig nyúlik vissza, amikor a korábbi Brabant tartományt a lakosság nyelvi eloszlásának megfelelően felosztották Flamand-Brabant és Vallon-Brabant tartományok, valamint a Brüsszel Fővárosi Régió között. Ez a felosztás a Belgiumot három régióra osztó alkotmánymódosítás eredménye volt.

A tartomány, illetve elődje gazdag történelmi és kulturális hagyományokkal büszkélkedhet, számtalan helyi különlegességet, köztük több világhíres belga sört állítanak itt elő.

A tartomány két adminisztratív járása közül a Halle-Vilvoorde járás teljesen körülöleli Brüsszel városát illetve a fővárosi régióhoz tartozó területeket, ezért leginkább városias lakóövezet, de például itt található Brüsszel nemzetközi repülőtere is. A leuveni járást Leuven városa és a körülötte elhelyezkedő kisebb települések alkotják.

Flamand Brabant tartomány hivatalos nyelve (hasonlóan a többi flandriai tartományhoz) a holland, illetve helyi változata a flamand, de a lakosság keveredése miatt néhány önkormányzatban lehetséges a francia nyelv használata hivatalos ügyekben. A hivatalos szóhasználat szerint ezek a nyelvi könnyítésekkel rendelkező önkormányzatok (communes aux facilités linguistiques/taalfaciliteitengemeenten). Ezek többsége a Flandriát és Wallóniát, illetve a Wallóniát és a német nyelvi közösséget elválasztó határ mentén található. Mivel a Halle-Vilvoorde körzettel határos Brüsszeli régió hivatalosan kétnyelvű, de a lakosság többsége francia anyanyelvű, ezért a különböző anyanyelvű lakosság keveredése itt a legjelentősebb.

A tartományban jelentős számban élnek az EU és a NATO dolgozói, illetve észak-afrikai és török eredetű bevándorlók is, tovább színesítve a lakosság összetételét.

A flamand helyi nyelvjárása a brabanti.

Földrajz[szerkesztés]

A tartomány legmagasabb pontja a Walshoutem (137,33 m tengerszint feletti magasság), legjelentősebb vízfolyásai a Dijle, Demer és Zenne folyók. A tartomány a belga közút- és vasúthálózat központjában helyezkedik el, keresztülszeli az E19 és E40 autópálya, illetve a brüsszeli körgyűrű (R0 ring).

Történelem[szerkesztés]

Flamand-Brabant tartományt 1995-ben hozták létre, amikor a korábbi Brabant (tartomány) a lakosság anyanyelvének megfelelően két részre osztották fel. Ezt megelőzően Brabant tartományt 1830-ban a belga szabadságharc után hozták létre. 1815-1830 között a tartomány területe az Egyesült Holland Királyság Dél-Brabant tartományához tartozott. A tartomány történelme egészen 1795-ig megegyezik a Brabanti Hercegség történelmével, amikor a francia megszállás során a hercegséget megszüntették.

Közigazgatás és politika[szerkesztés]

Flamand-Brabant tartomány kormányzója a mindenkori belga szövetségi kormány és a flamand régió kormányát képviseli. A kormányzót hivatalosan a flamand régió kormánya nevezi ki, a Szövetségi Minisztertanács egyhangú ajánlása alapján. A jelenlegi kormányzó Lodewijk De Witte, aki a tartomány 1995-ös kialakítása tölti be ezt a posztot. A kormányzó felelősségi körébe tartozik többek között a helyi önkormányzatok felügyelete, a szövetségi és regionális törvények és rendeletek végrehajtása, a közbiztonság, polgári védelem és katasztrófavédelem megszervezése. A kormányzó egyben a tartomány Állandó Képviseletének elnöke is, de nem rendelkezik szavazati joggal.

A belga tartományok közül egyedül Flamand-Brabant rendelkezik helyettes kormányzóval, akit szintén flamand régió kormánya nevezi ki, a Szövetségi Minisztertanács egyhangú ajánlása alapján. A helyettes kormányzó felé elvárás, hogy a flamand nyelv mellett magas fokon beszéljen franciául, mivel egyik feladata a nyelvhasználattal kapcsolatos törvények és szabályok betartásának felügyelete a kétnyelvű önkormányzatokban.

A Flamand-Brabant-i Tartományi Tanácsnak (vagyis a tartomány parlamentjének) összesen 84 választott képviselője van, akiket 6 évre választanak meg. A legutolsó, 2006. október 8-án tartott önkormányzati választásokon hat politikai párt képviselői jutottak be a tartományi tanácsba: a CD&V/N-VA szövetség 25 helyet, az Open Vld 17 helyet, a szélsőjobboldali Vlaams Belang 15 helyet, a szocialista SP.A-spirit szövetség 14 helyet, a zold párt Groen! 7, míg a franciaajkú választókat képviselő UF 6 helyet szerzett. A tartományi kormányzáshoz szükséges többséget a CD&V/N-VA, Open Vld és az SP.A-Spirit 56 képviselői helye biztosítja.

A tartományi tanács elnöke Vic Laureys (CD&V/N-VA), aki mellett két alelnök, négy államtitkár és a politikai pártok frakcióvezetői működnek.

A tartomány Állandó Képviselete tölti be a végrehajtó funkciót, és felelős a szövetségi és tartományi jogszabályok betartásáért, valamint a tartomány közigazgatásáért. Tagjai a kormányzó és hat, a tartományi tanács által tagjai közül választott képviselő. A képviselői helyeken jelenleg a legnagyobb pártok osztoznak, két-két képviselőt delegált a CD&V/N-VA, Open Vld és az SP.A-Spirit.[2]

A tartomány kormányzói 1995-től[szerkesztés]

-tól -ig kormányzó neve
1995 napjainkig Lodewijk De Witte

A helyettes kormányzók 1995-től[szerkesztés]

-tól -ig kormányzó neve
1995 2005 Guy Desolre
2005 napjainkig Valérie Flohimont

Közigazgatási beosztása[szerkesztés]

Flamand Brabant 65 önkormányzata közül 35 a Halle-Vilvoorde járásban és 30 a leuveni járásban található.

A Halle-Vilvoorde járás térképe
Leuven járás térképe
Halle-Vilvoorde járás: Leuven járás:

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Wettelijke Bevolking per gemeente op 1 januari 2018. Statbel. (Hozzáférés: 2019. március 9.)
  2. Az SP.A-Spirit egyik képviselői posztja tulajdonképpen közös a CD&V/N-VA-val, azaz a mandátum első három évében a szocialisták jelöltje, majd 2009 és 2012 között a CD&V/N-VA jelöltje fogja betölteni ezt a posztot.