Flóbert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A flóbert pisztoly peremgyújtású, 4, 6 vagy 9 mm kaliberű egybeszerelt tölténnyel tüzel, amelynek hüvelyhossza nem haladja meg a 10,5 mm-t. A flóbert töltények közös jellemzője, hogy nem tartalmaznak lőport, tehát nem minősülnek lőszernek. Egy flóbert töltény önmagában akár 25-30 joule csőtorkolati energiára is képes, de a hazai jogi szabályozás csak olyan flóbert fegyver forgalmazását engedélyezi, amelynek csőtorkolati energiáját 7,5 joule alá csökkentették. A legálisan megvásárolható flóbert fegyverek tehát mind ilyenek.

Tulajdonságai[szerkesztés]

A 7,5 joule-nál kisebb energiájú lövedéknek stophatása nincsen, ezért csak cél-, hobbi- és sportlövészetre alkalmas, önvédelemre alkalmatlan, erre használni tilos.[1]

Viselésére nem kérhető engedély. 2004. szeptember 3-tól „B” engedélyköteles kategóriába tartozó tűzfegyverként kérhető rá tartási engedély.[2] A szabályok megszegése súlyos jogi következményekkel járhat.[3]

A használatával kapcsolatos előírások[szerkesztés]

A fegyvert a hozzá való lőszertől elkülönítve, jól zárható helyen kell tartani, hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzá.

A fegyveren olyan átalakítás, amely a csőtorkolati energiáját növelné, nem végezhető.

A fegyver kizárólag a vonatkozó szabályok betartásával céllövészetre használható, lőtéren, vagy bekerített területen.

A fegyvert kizárólag becsomagolt állapotban, töltetlenül szabad szállítani. A tartási engedélyt a tulajdonosnak magánál kell tartania.

A fegyver eladását, vagy a tulajdonos adatainak megváltozását be kell jelenteni.[2]

Az engedélyeztetés menete[szerkesztés]

  • A lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztályára kell elmenni, személyi igazolvánnyal, lakcímkártyával.
  • Ki kell tölteni az ott kapott igénylő űrlapot, és a szintén ott kapott csekken, befizetni a nyilvántartásba vétel díját, amely 2012-ben 2000 Ft.
  • Pozitív elbírálás esetén értesítenek, hogy átvehető a megszerzési engedély.
  • Meg lehet vásárolni a kiszemelt fegyvert.
  • A fegyvert el kell vinni bevizsgáltatni az MKH-ba,[4] ahol próbalövéseket adnak le vele, és ha megfelel, kiállítják a bizonylatot. Ez az eljárás 2500 Ft-ba kerül. (A fegyvert csak töltetlenül, becsomagolva szabad szállítani, az előírásoknak megfelelően)
  • A MKH-bizonylatot be kell mutatni a rendőrségen, ennek alapján állítják ki a tartási engedélyt.

Érdekességek[szerkesztés]

2003-ban a Flóbert tartók szövetsége kérte a Belügyminisztériumot, hogy a már magántulajdonban levő flóbert fegyvereket (kb. 200 000-300 000 db) ne kelljen regisztrálni, mivel ezek az eszközök olyan anyagokból készülnek, amik 10 év használat után úgyis tönkremennek.[5]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. flobert fegyverek
  2. a b ZRFK
  3. kaliber
  4. MKH: Magyar Kézilőfegyver-vizsgáló Hivatal, 1971-ben hozták létre, 1996 óta a Polgári Kézilőfegyver- és Lőszervizsgáló Kft. (PKLV Kft.) végzi a bevizsgálásokat.
  5. szövetség