Firka Villa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Firka Villa
(Drawn Together)

Alkotó Dave Jeser
Matt Silverstein
Főcímzeneszerző Eban Schletter

Évadok 3
Epizódok 36 (epizódlista)
Gyártás
Részenkénti játékidő 22 perc
Sugárzás
Eredeti adó Amerikai Egyesült Államok Comedy Central
Eredeti sugárzás 2004 – 2007
Magyar adó Magyarország Comedy Central
További információk
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Firka Villa (eredeti cím: Drawn Together) egy amerikai televíziós rajzfilmsorozat, mely a valóságshow-k szitkomjának tekinthető. A műsor nyolc szereplője mai sztereotípiák kiparodizálása alapján készült. Minden olyan tulajdonsággal fel vannak ruházva, amik a valóságshow-k szereplőire jellemzőek. A The Surreal Life amerikai valóságshow mintájára a szereplők egymással összezárva élnek egy házban.

Dave Jeser és Matt Silverstein jóvoltából a rajzfilmsorozat 2004. október 27-e óta látható a Comedy Central-on; bár most szünetel. Három évad és egy mozifilm készült belőle, majd a három évadot együtt is kiadták DVD-n.[1] Rajzolja a Rough Draft Studios.

Néhány epizódban a szereplőknek versenyezniük kell egymással olyan megmérettetéseken, melyeket az amerikai közönség a valóságshow-kban is láthat. A sorozat érdekessége ezenkívül, hogy a rajzfilmvilág ismertebb figurái is megjelennek, méghozzá meglehetősen kifigurázva (pl.: Hupikék Törpikék, Frédi és Béni, Bolondos dallamok, Family Guy, South Park, The Jetsons). A rajzfilmet végig egyfajta önirónia jellemzi, a szereplők időnként ,,szarnak" vagy ,,pocséknak" titulálják a műsort, amelyben szerepelnek.

Magyarul 2010-ben kezdte el vetíteni a Comedy Central.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Captain Leslie Hero

"Hős Kapitány" egy tipikus Marvel és DC képregényben szereplő szuperhős figura. Alkoholizmussal küzd, és gyakran használ kábítószereket is, érzelmileg labilis, bizonytalan és önző. Leginkább a Pánszexualitása és a nekrofilitása miatt feltűnő. Az eredeti angol nyelvű változatban, sok héber szót használ. Az egyik epizódban meleg énje, Tim Tommerson kapcsolatba kerül Xandirral. A Zebulon nevezetű bolygóról jött. Még kisgyerek korában küldték a Földre, egész életében abban a tudatban élt, hogy szülőbolygója megsemmisült, mikor belezuhant a Napba. Később kiderült, hogy szülei -miután a diagnózis szerint ő lesz a "legbénább hős, aki valaha megszületett"- egy másik bolygón illegális eljárást hajtottak végre, és kilőtték a Napba. A kabin azonban meghibásodott, és a Földre zuhant. magyar hangja: Sarádi Zsolt.

Zoknipóc

Szárnyfülű Zoknipóc (angolul: Wooldoor Sockbat) a gyermekműsorok főszereplőjének paródiája (főleg Spongyabobé) magyar hangja: Láng Balázs.

Clara hercegnő

A Disney hercegnőkre hasonlító elkényeztetett tündérmesehős. Feltűnő tulajdonsága a rasszizmus, antiszemitizmus, vallásos fanatizmus és a homofóbia. Apja egy középkori vár ura, van egy szellemi fogyatékos unokatestvére. Anyja már gyerekkorában meghalt. Annak ellenére, hogy rasszista és homofób legtöbbször jól megvan a villa fekete (Foxxy Love) és meleg (Xandir) tagjával is. Magyar hangja: Egyedi Mónika.

Xandir

A régi Adventure játékok szereplőinek paródiája (leginkább Link-nek a The Legend Of Zelda-ból). Egy ideig mindenáron meg akarja menteni bajba került barátnőjét, de utána jön rá hogy igazából meleg. magyar hangja: Hujber Ferenc

Ling-Ling

A „szociopata ázsiai harci-kártya szörny” leginkább a Pokémon anime Pikachu-jának paródiája, ám számos ázsiai sztereotípiát is megtestesít. Egy japánhoz hasonlító halandzsa nyelven beszél. Magyar hangja: Seder Gábor.

Toot Braunstein

Toot egy az 1920-as években született fekete-fehér női karakter. Leginkább Betty Boop paródiája. Állandó, hatalmas étvágya és saját testének vagdosása a legszembetűnőbb tulajdonságai. A többi villalakó gyakran gúnyolódik kövérségén és rútságán. Vonzódik a meleg Xandirhoz, az első epizódokban félreérthetetlen szexuális ajánlatokat tett feléje, a második évad 10. epizódjában pedig sikerül rávennie Xandirt, hogy legyen kísérője a dagitáborban. Az epizód végén Xandir szánalomból lefekszik Toottal. Magyar hangja: Kokas Piroska

Kandisznó

Kandisznó nem más, mint egy tuskó, antropomorf malac, akit az internetről töltöttek le. Goromba, önző, erőszakos, egyszóval egy igazi szemétláda szereplő. Imád undorító dolgokat csinálni, ebből kifolyólag a sorozatban ő képviseli az altesti humort (maszturbálás, fingás, levizelés stb.). Többször is kihasználta a lakótársait (pl. egyszer kényszerítette Ling-Linget, hogy olcsó sportcipőket gyártson), de előfordult az is, hogy segítette őket (pl. a 3. évadban Foxxy-nak segített felkészülni a betűző versenyre). Az első évad 6. epizódjában összejött Clara hercegnővel, de a sorozat további részében erre nem történt utalás (kivéve az első évad 7. epizódjában, de ott is csak egy mondat erejéig). Magyar hangja: Varga Gábor.

Foxxy Love

Foxxy Love a Firka Villa egyetlen színes bőrű, női lakója. Foglalkozását tekintve zenésznek vallja magát, egy későbbi részben kiderül, hogy saját zenekara is volt, de a sok konfliktus miatt megszűnt az együttes, ráadásul csak egy sikeres számuk volt. Az epizódban megpróbálta újra összehozni a csapatot, ám egy átmulatott éjszaka után véletlenül elütötte egykori zenésztársait. Ideológiai szempontból Clara ellentéte: rendkívül toleráns és nyitott. Ennek ellenére jó viszonyban van a hercegnővel. Gyakran céltáblája a rasszista megnyilvánulásoknak, amikre nagyon érzékenyen reagál. Kihívó ruházata és nimfomán viselkedése miatt a villalakóktól rendre megkapja a ,,ribanc" jelzőt. Ezenkívül szeret rejtélyeket megoldani, aminek a Firka Villa mozifilmben is nagy jelentősége lesz. Van egy kisbusza, ami kísértetiesen hasonlít a Scooby-Doo rajzfilmsorozat hőseinek járművéhez. A sorozatban nemegyszer megvallja, hogy több alkalommal vett részt abortuszon, illetve a gyámügy elvette gyermekeit. Magyar hangja: Peller Anna

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak
Firka Villa témában.