Firka Villa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Firka Villa
(Drawn Together)
Műfajszitkom
szatíria
felnőtt animáció
fekete humor
splatterfilm

AlkotóDave Jeser
Matt Silverstein
ÍróDave Jeser
Matthew Silverstein
RendezőPeter Avanzino
HangAdam Carolla
Jess Harnell
Abbey DiGregorio
Jack Plotnick
Tara Strong
Cree Summer
James Arnold Taylor
FőcímzeneEban Schletter
ZeneszerzőEban Schletter
Shawn K. Clement

Formátum1.33:1, Dolby Digital
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Évadok3
Epizódok36 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producerDave Jeser
Matt Silverstein
ProducerJ. Michael Mendel
Claudia Katz
VágóDamon P. Yoches
Részenkénti játékidőkb. 22 perc
GyártóDouble Hemm
Rough Draft Studios
ForgalmazóParamount Media Networks
Sugárzás
Eredeti adóUSA Comedy Central
Eredeti sugárzás2004. október 27.2007. november 14.
Első magyar adóMagyarország Comedy Central
Magyar sugárzás2010. október 5.2022. szeptember 2.
Státuszbefejezett
KorhatárTizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Firka Villa (eredeti címén Drawn Together) egy amerikai televíziós rajzfilmsorozat, amely a valóságshow-k szitkomjának tekinthető. A műsor nyolc szereplője mai sztereotípiák kiparodizálása alapján készült. Minden olyan tulajdonsággal fel vannak ruházva, amik a valóságshow-k szereplőire jellemzőek. A The Surreal Life amerikai valóságshow mintájára a szereplők egymással összezárva élnek egy házban.

Dave Jeser és Matt Silverstein jóvoltából a rajzfilmsorozat 2004. október 27-e óta látható a Comedy Central-on. Három évad és egy mozifilm készült belőle, majd a három évadot együtt ki is adták DVD-n.[1] Rajzolja a Rough Draft Studios.

Néhány epizódban a szereplőknek versenyezniük kell egymással olyan megmérettetéseken, amelyeket az amerikai közönség a valóságshow-kban is láthat.

A sorozat érdekessége ezenkívül, hogy a rajzfilmvilág ismertebb figurái is megjelennek, méghozzá meglehetősen kifigurázva (pl.: Hupikék törpikék, Frédi és Béni, Bolondos dallamok, Family Guy, South Park, A Jetson család). A rajzfilmet végig egyfajta önirónia jellemzi, a szereplők időnként ,,szarnak" vagy ,,pocséknak" titulálják a műsort, amelyben szerepelnek.

Magyarul 2010-ben kezdte el vetíteni a Comedy Central.

Szereplők és hangok[szerkesztés]

Szereplő Életkor Eredeti hang Magyar hang
Hős Kapitány
(angolul Captain Hero)
28 Jess Harnell Sarádi Zsolt
Hős Kapitány egy tipikus Marvel és DC képregényben szereplő szuperhős figura. Alkoholizmussal küzd, és gyakran használ kábítószereket is. Érzelmileg labilis, bizonytalan és önző. Leginkább a pánszexualitása és a nekrofilitása miatt feltűnő. Az eredeti angol nyelvű változatban sok héber szót használ. Az egyik epizódban a meleg énje, Tim Tommerson kapcsolatba kerül Xandirral. A Zebulon nevezetű bolygóról jött. Még kisgyerek korában küldték a Földre. Egész életében abban a tudatban élt, hogy szülőbolygója megsemmisült, mikor belezuhant a Napba. Később kiderült, hogy szülei - miután a diagnózis szerint ő lesz a "legbénább hős, aki valaha megszületett"- egy másik bolygón illegális eljárást hajtottak végre, és kilőtték a Napba, a kabin azonban meghibásodott, és a Földre zuhant.
Clara hercegnő
(angolul Princess Clara)
20 Tara Strong Egyed Mónika
A Disney hercegnőkre hasonlító elkényeztetett tündérmesehős. Feltűnő tulajdonsága a rasszizmus, antiszemitizmus, vallásos fanatizmus és a homofóbia. Apja egy középkori vár ura. Van egy szellemi fogyatékos unokatestvére. Anyja már gyerekkorában meghalt. Annak ellenére, hogy rasszista és homofób, legtöbbször jól megvan a villa fekete (Foxxy Love) és meleg (Xandir) tagjával is.
Foxxy Love 23 Cree Summer Peller Anna
Foxxy Love a Firka Villa egyetlen színes bőrű női lakója. Foglalkozását tekintve zenésznek vallja magát. Egy későbbi részben kiderül, hogy saját zenekara is volt, de a sok konfliktus miatt megszűnt az együttes, ráadásul csak egy sikeres számuk volt. Az említett epizódban megpróbálta újra összehozni a csapatot, ám egy átmulatott éjszaka után véletlenül elütötte egykori zenésztársait. Ideológiai szempontból Clara ellentéte: rendkívül toleráns és nyitott. Ennek ellenére jó viszonyban van a hercegnővel. Gyakran céltáblája a rasszista megnyilvánulásoknak, amikre nagyon érzékenyen reagál. Kihívó ruházata és nimfomán viselkedése miatt a villalakóktól rendre megkapja a ,,ribanc" jelzőt. Ezenkívül szeret rejtélyeket megoldani, aminek a Firka Villa mozifilmben is nagy jelentősége lesz. Van egy kisbusza, ami kísértetiesen hasonlít a Scooby-Doo rajzfilmsorozat hőseinek járművéhez. A sorozatban nemegyszer megvallja, hogy több alkalommal vett részt abortuszon, illetve a gyámügy elvette gyermekeit.
Toot Braunstein 22 Tara Strog Kokas Piroska
Toot egy az 1920-as években született fekete-fehér női karakter. Leginkább Betty Boop paródiája. Állandó, hatalmas étvágya és saját testének vagdosása a legszembetűnőbb tulajdonságai. A többi villalakó gyakran gúnyolódik kövérségén és rútságán. Vonzódik a meleg Xandirhoz, az első epizódokban félreérthetetlen szexuális ajánlatokat tett felé. A 2. évad 10. epizódjában pedig sikerül rávennie Xandirt, hogy legyen kísérője a dagitáborban. Az epizód végén Xandir szánalomból lefekszik Toottal.
Xandir Wifflebottom 19 Jack Plotnick Hujber Ferenc
A régi Adventure játékok szereplőinek paródiája (leginkább Link-nek a The Legend of Zelda-ból). A sorozat elején mindenáron meg akarja menteni bajba került barátnőjét, és utána jön rá, hogy igazából meleg.
Kandisznó
(angolul Spanky Ham)
31 Adam Carrola Varga Gábor
Kandisznó nem más, mint egy tuskó, antropomorf malac, akit az internetről töltöttek le. Goromba, önző, erőszakos, egyszóval egy igazi szemétláda szereplő. Imád undorító dolgokat csinálni, ebből kifolyólag a sorozatban ő képviseli az altesti humort (maszturbálás, fingás, levizelés stb.). Többször is kihasználta a lakótársait (pl. egyszer kényszerítette Ling-Linget, hogy olcsó sportcipőket gyártson), de előfordult az is, hogy segítette őket (pl. a 3. évadban Foxxy-nak segített felkészülni a betűző versenyre). Az 1. évad 6. epizódjában összejött Clara hercegnővel, de a sorozat további részében erre nem történt utalás (kivéve az 1. évad 7. epizódjában, de ott is csak egy mondat erejéig).
Szárnyfülű Zoknipóc
(angolul Wooldoor Sockbat)
13 James Arnold Taylor Láng Balázs
Szárnyfülű Zoknipóc a gyermekműsorok idegesítő főszereplőjének paródiája, főleg SpongyaBobé.
Ling-Ling 3 Abbey DeGregorio Seder Gábor
A „szociopata ázsiai harci-kártya szörny” leginkább a Pokémon anime Pikachu-jának paródiája, ám számos ázsiai sztereotípiát is megtestesít. Egy japánhoz hasonlító halandzsa nyelven beszél.

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Comedy Central megbízásából a Balog Mix Stúdió készítette.

Magyar szöveg: Blahut Viktor, Petőcz István, Laki Mihály

Hangmérnök: Kis Pál

Vágó: Katona Edit, Kocsis Éva

Gyártásvezető: Bogdán Anikó

Szinkronrendező: Dóczi Orsolya

További magyar hangok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. tvshowsondvd. [2014. július 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. szeptember 24.)

További információk[szerkesztés]

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Firka Villa témában.