Firenzei dóm

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Firenzei dóm
Il Duomo Florence Italy.JPG
A Campanile és a Dóm éjszakai megvilágításban

Település Firenze
Ország Olaszország
Vallás római katolikus
Névadó Szűz Mária
Építési adatok
Típus katedrális
Elhelyezkedése
Firenzei dóm  (Firenze)
Firenzei dóm
Firenzei dóm
Pozíció Firenze térképén
é. sz. 43° 46′ 23″, k. h. 11° 15′ 22″Koordináták: é. sz. 43° 46′ 23″, k. h. 11° 15′ 22″
Firenze történelmi központja
Világörökség
From the campanile.jpg
Firenze a Dóm kupolájával
Adatok
Ország Olaszország
Típus Kulturális helyszín
Kritériumok I, II, III, IV, VI
Felvétel éve 1982
Elhelyezkedése
Firenzei dóm  (Olaszország)
Firenzei dóm
Firenzei dóm
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 43° 46′ 24″, k. h. 11° 15′ 22″
A kupola
Filippo Brunelleschi sírja a Dómban

Firenzei dóm vagy Cattedrale di Santa Maria del Fiore (jelentése: Liliomos Mária Székesegyháza). A Dómot úgy tervezték, hogy ne csak a vallásgyakorlás helye legyen, hanem gyűléseket is tarthassanak benne.

Építéstörténete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A székesegyházat 1294-ben néphatározat alapította. Az építést 1296-tól Arnolfo di Cambio kezdte meg. Sok pillérrel, oszlopokkal, levélfaragványokkal, figurákkal látta el. Alapjában benne van a Santa Reparata templomának, illetve más, kisebb templomoknak és a környéken álló házaknak az alapja is. Legalján nagy kövek, majd szilárd kavics és mészkő. Arnolfo beboltozta a kupola alatt elhelyezkedő három fő tribunát is, de 1300-ban elhunyt. Később Giotto vezette a munkálatokat, őt Andrea Pisano és Francesco Talenti követte. 1357-ben az eredeti tervet kibővítették. Filippo Brunelleschi 1420-ban átvette a munkát, ekkorra már készen volt a hosszhajó, a boltváll magasságáig a kupolatér. Ő a kupolát készítette el, ezt 1436-ban szentelték fel. Az Arnolfo di Cambio-féle homlokzatot 1587-ben lebontották; a jelenleg látható gótikus stílusú homlokzat 1871-1887 között épült, Emilio de Fabris tervei alapján.

Méretei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A templom 169 m hosszú, 104 m széles, kupolája a laternával 107 m magas, ezzel Olaszország legnagyobb, a világ negyedik legnagyobb temploma.

Kupola[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 40 métert meghaladó fesztávolságú, nyolcszög-alaprajzú tér fölé kettős héjú kolostor-kupolaboltozat emelkedik, záradékát laterna díszíti. A Filippo Brunelleschi tervei alapján készült kupola újszerű szerkezeti, építéstechnikai jellegzetességeivel az építészet tudománnyá válásának első nagyszabású bizonyítéka. A vastagabb belső héjban 64 rejtett, spirálvonalban felfelé haladó bordát hozott létre, így a kupola szerkezete önhordó lett, nem kellett aláállványozni a teljes építkezés ideje alatt. A kupola belsejét Vasari és Zuccari freskói díszítik. Fából készült külsejét pedig cseréppel borították be.

Belseje[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egyszerű, puritán stílusú, de több gyönyörű festmény és síremlék ékesíti. A központi kápolnában található például Firenze első püspökének, Szent Zenóbiusznak (San Zanobi) a szarkofágja, Lorenzo Ghiberti műve. Ugyanitt az oltár felett látható két terrakotta angyalszobor, Luca della Robbia alkotása. A bal oldali hajóban levő két lovas kép Paolo Uccello és Andrea del Castagno munkája. Lépcső visz le Szent Reparata kriptájába; itt nyugszik Brunelleschi is.

Lorenzo Ghiberti például a firenzei dóm számára készítette azt az (arany) ereklyetartót, amely Szent Zenóbiusz életének jeleneteit ábrázolja.

Harangtorony[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

84,7 méter magas, gótikus harangtorony, sötét és világos márványberakással. A köznép ma is Giotto tornyának hívja. A mester 1334. július 9-én látott neki a munkának: 20 rőfnyi (kb. 15,5 m) mély gödröt ástak hozzá, s kimerték a kavicsot és vizet a gödörből, majd alját kemény kövekkel borították. Erre került aztán 12 rőfnyi (kb. 9,3 m) tégla és kavics, majd kézzel 8 rőfnyi (kb. 6,5 m) magasságú fal. Ünnepélyes keretek között, Firenze érseke tette le első kövét. A falakat ezután a német gótikát követő stílusban építették tovább.

A torony építését 1359-ben Andrea Pisano s később F. Talenti fejezték be. Az alsó szinten ikerablakok, míg a legfelsőn hármasablak található. A faldíszítő elemeket maga Giotto rajzolta meg. A tervek alapján aztán Pisano tette fel a domborműveket.

A templom felőli oldal domborművei Luca della Robbia alkotásai. 1437 és 1438 között készített öt márványművet, amelynek figurái az öt szabad művészetet személyesítették meg.

A felette nyíló fülkék szobrai csak másolatok, eredetijüket a Dóm múzeumában lehet megtekinteni. A torony nyugati oldalát Donatello szobrai, többek közt a híres Zuccone (Habakuk próféta), déli és északi oldalát Giotto és Andrea Pisano szép reliefjei ékesítik.

Dóm-múzeum (Museo dell'Opera del Duomo)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Opera del Duomóban őrzik az 1891-ben megnyitott Museo del Duomót, a székesegyházból, a harangtoronyból és a keresztelőkápolnából való régiségeket, többek közt a Luca della Robbiától és Donatellótól származó éneklő és táncoló fiúk és lányok csoportjait s más domborműveket, szobrokat, ötvöstárgyakat. A leghíresebb mű a múzeumban Michelangelo Pietàja (1550).

Építői, művészei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Fajth Tibor: Itália (Panoráma útikönyvek, Athenaeum Nyomda, Bp., 1980) ISBN 963-243-235-5
  • Giorgio Vasari: A legkiválóbb olasz festők, szobrászok és építészek élete (eredeti cím: Le vite de' piú eccelenti architetti, pittori, et scultori italiani, da Cimabue insino a' tempi nostri. Nell'edizione per i tipi di Lorenzo Torrentino - Firenze 1550, di Giorgio Vasari, ford. Zsámboki Zoltán, Tóth Könyvkereskedés és Kiadó Kft.) ISBN 963-596-256-8
  • A művészet olasz városai, Edizione Lozzi, Róma, 1998
  • A Pallas nagy lexikona, Firenze szócikk
  • Ross King: Brunelleschi kupolája A firenzei dóm építésének története Fordította: Makovecz Benjámin, Park Könyvkiadó, Budapest, 2008
  • Pogány Frigyes: Firenze. Corvina Könyvkiadó, Budapest, 1973

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Firenzei dóm témájú médiaállományokat.