Finnugor Néprajzi Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Finnugor Néprajzi Park
ElhelyezkedésZalaegerszeg
Magyarország
Megnyílt2000
Elhelyezkedése
Finnugor Néprajzi Park (Zalaegerszeg belvárosa)
Finnugor Néprajzi Park
Finnugor Néprajzi Park
Pozíció Zalaegerszeg belvárosa térképén
é. sz. 46° 51′ 03″, k. h. 16° 49′ 50″Koordináták: é. sz. 46° 51′ 03″, k. h. 16° 49′ 50″
Térkép

A Finnugor Néprajzi Park Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeum területén létesített szabadtéri kiállítás, mely a finnugor népek lakóépületeivel, gazdasági épületeivel, kultikus építményeivel, berendezéseivel és a mindennapi élet kellékeivel foglalkozik. A kiállítás gondolata a Falumúzeum fennállásának harmincadik évfordulóján, 1989-ben vetődött fel, az első épületek átadása 2001-ben történt meg.

A múzeumban a tervek szerint komi, udmurt, mari, mordvin, észt, finn, manysi és hanti épületek lettek volna. A múzeumot azonban soha sem fejezték be, csak mintegy fél tucat épület készült el, köztük a mari bekerített gerendaház, a finn zsellérház és az obi-ugor (hanti és manysi) szálláshelyek, gazdasági és kultikus épületek. Az elkészült épületek állaga pár éven belül jelentősen leromlott és életveszélyessé váltak, ezért 2015-ben az egész néprajzi parkot lezárták, azóta nem látogatható.[1]

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dávid, Lakner: Koncepció van bőven, csak a pénz hiányzik (magyar nyelven). Koncepció van bőven, csak a pénz hiányzik, 2016. július 2. (Hozzáférés: 2023. április 6.)

Források[szerkesztés]

  • Finnugor Nemzeti Park - hanti és manysi szálláshelyek (magyar nyelven). www.zalamedia.hu. (Hozzáférés: 2023. április 6.)
  • Obi-Ugrians - kiállítási ismertető füzet
  • Finn zsellérház - kiállítási ismertető füzet
  • Mari fenced household - kiállítási ismertető füzet

Külső hivatkozások[szerkesztés]