Fingolimod

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fingolimod
IUPAC-név
2-amino-2-[2-(4-oktilfenil)etil]propán-1,3-diol
Kémiai azonosítók
CAS-szám 162359-55-9
PubChem 107970
ChemSpider 97087
ATC kód L04AA27
Gyógyszer szabadnév fingolimod
SMILES
OCC(N)(CCc1ccc(cc1)CCCCCCCC)CO
InChI
1/C19H33NO2/c1-2-3-4-5-6-7-8-17-9-11-18(12-10-17) 13-14-19(20,15-21)16-22/ h9-12,21-22H,2-8,13-16,20H2,1H3
InChIKey KKGQTZUTZRNORY-UHFFFAOYSA-N
UNII 3QN8BYN5QF
ChEMBL 314854
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C19H33NO2
Moláris tömeg 307,47 g/mol
Terápiás előírások
Licenc adat Fingolimod (USA)
Jogi státusz Rx-only
Terhességi kategória C (US)
Alkalmazás orális


A fingolimod (kódnevén FTY720) második generációs immunmodulációs gyógyszer. 2010–2011 során elfogadták sclerosis multiplex elleni szerként az USA-ban, Oroszországban, az Európai Unióban, Ausztráliában és Kanadában.

A szervátültetések utáni kilökődés elleni gyógyszerként eljutott a klinikai próbák harmadik fázisáig, de nem bizonyult jobbnak a már meglevő szereknél.

Hatásmód[szerkesztés]

A sclerosis multiplex egyidejűleg autoimmun és degeneratív betegség. Két fajtája van: a hullámzó (relapszáló/remittáló) és a folyamatosan romló.

A fingolimod a betegség relapszáló/remittáló típusában az autoimmun hatást gátolja: megakadályozza, hogy a limfociták a nyirokrendszerből a központi idegrendszerbe jussanak, és megtámadják az idegsejtek nyúlványait (az axonokat) befedő mielinhüvelyt.

Szerkezetileg a szfingozinra hasonlít. A sejtben a szfingozin kináz (elsősorban a szfingozin kináz 2) enzimek foszforizálják. A foszfofingolimod valószínűleg az öt szfingozin-foszfát receptor egyikére, az S1PR1-ra hat. Ezen felül tudott, hogy a fingolimod kannabionid receptor antagonista, citoszol foszfolipáz A2 gátló és ceramid szintáz gátló.

Története[szerkesztés]

1992-ben szintetizálták először a miriocin[1] szerkezeti módosításával. A miriocint az Isaria sinclairii gombából izolálták, melyet a hagyományos kínai orvoslás az örök ifjúság csodaszerének tart. In vitro majd in vivo kísérletek után (patkányon meghosszabbította az átültetett bőr megmaradását) több lépésben módosították a molekulaszerkezetet.

A struktúra–hatás összefüggését vizsgáló tanulmányok azt mutatták, hogy a miriocin biológiai aktivitása nem függött sem a 3-as és 4-es szénatom hidroxilcsoportjának, sem a 14-es szénatom ketocsoportjának, sem a 6-os és 7-es szénatom közötti kettőskötés konfigurációjától, ezért leegyszerűsítették a miriocin szerkezetét a hatás javítása és a mellékhatások csökkentése érdekében. Az így kapott közbenső, ISP-I-28 kódú vegyület kísérleti próbái igazolták is a feltevéseket.

Mellékhatások[szerkesztés]

A szer klinikai próbái a sclerosis multiplexre gyakorolt kedvező hatáson kívül váratlan és súlyos mellékhatásokat tártak fel. Ezek: potenciálisan végzetes fertőzés lehetősége, bradycardia (lassú szívverés), bőrrák, egy esetben vérzés okozta agyvelőgyulladás. Két személy halt meg: egyikük agyi herpeszfertőzésben, a másikuk övsömörben.[2] Nem világos, hogy a fingolimod szerepet játszott-e a két halálesetben.

Gyakori mellékhatások: nátha, fejfájás és kimerültség. A klinikai próbák során előfordult néhány bőrrák is, de ezek a betegek natalizumabot vagy más sclerosis multiplex elleni szert is szedtek.

Készítmények[szerkesztés]

Magyarországon:[3]

  • Gilenya 0,5 mg kemény kapszula

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A molekulaszerkezetet lásd: (2S,3R,4R,6E)-2-amino-3,4-dihydroxy-2-(hydroxymethyl)-14-oxoicos-6-enoic acid (ChemSpider).
  2. Az angol szócikk kifejezése: zoster.
  3. Fingolimod[halott link] (OGYI).

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Commons:Category:Fingolimod
A Wikimédia Commons tartalmaz Fingolimod témájú médiaállományokat.

Fordítás[szerkesztés]

Szerkezeti hasonlóság:

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Fingolimod című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sphingosine című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Myriocin című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Enzimek:

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sphingosine kinase című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Phospholipase A2 című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ceramide synthase című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Receptorok:

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a S1PR1 című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cannabinoid receptor című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Egyéb:

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Phosphorylation című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Isaria sinclairii című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Structure-activity relationship című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Natalizumab című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Treatment of multiple sclerosis című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.