Filfla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Filfla
Közigazgatás
Ország Málta
Helyi tanácsŻurrieq
Népesség
Teljes népesség0 fő
Földrajzi adatok
Tengerszint feletti magasság60 m
Terület0,06 km²
IdőzónaEET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 35° 47′ 18″, k. h. 14° 24′ 38″Koordináták: é. sz. 35° 47′ 18″, k. h. 14° 24′ 38″
A Wikimédia Commons tartalmaz Filfla témájú médiaállományokat.

Filfla egy kicsi, terméketlen, lakatlan sziget Máltától 5 kilométerre délre, ez a máltai szigetvilág legdélebbi pontja. A terület Żurrieq helyi tanácshoz tartozik. Nevét az arab filfel szóból származtatják, ami borsot jelent.

Történelme[szerkesztés]

Területe 6 hektár. A sziget egy 60 méter magas sziklaszirt tetején egy lapos mészkőfennsíkból áll. A szigeten csak egy építmény, egy kápolna állt, amelyet egy barlangba vájva építettek 1343-ban, ezt azonban 1856-ban egy földrengés megsemmisítette, és elsüllyesztette a sziget egy részét is. A kápolna oltárképét ma Żurrieq templomában őrzik.[1] Az első máltai régészeti feltárásokat végző Emmanuel Magri atya említi 1904-ben, hogy a szigeten még keréknyomokat látott. 1971-ig az angol hadiflotta és az angol légierő lőgyakorlatra használta a szigetet, ami szintén jelentős károkat okozott.

1980-ban madárrezervátum lett. A Filflai Nemzeti Park, amelyet 1988-ban hoztak létre, gondoskodik a sziget irányításáról, köztük a halászati tilalom betartásáról, ami egy tengeri mérföldön (1,9 kilométer) belül érvényes. A tilalmat részben az esetleg fel nem robbant lövedékek is indokolják.

Élővilága[szerkesztés]

A tengeri madarak három faja szaporodik a szigeten: európai viharfecske (kb. 5000 pár), Cory’s vészmadár (kb. 200 pár) és a sárgalábú sirály (kb. 130 pár). A faligyík egy fajtája és a lampedusa imitatrix (nincs magyar neve) is honos Filflán. Szintén megtalálható a nagyon nagyméretű vad póréhagyma, amely akár két méter magasra is megnőhet.

A sziget ma[szerkesztés]

Filfa csak oktatási vagy tudományos célból megközelíthető, de ehhez is előzetes engedély kell a minisztériumtól. 2006-ban átfogó felmérést terveztek a sziget és a környező vizek, főként az élővilág állapotáról.

A legtöbb turista a Wied iż-Żurrieq öbléből látja a szigetet, ahonnan a Kék barlanghoz kihajóznak a csónakok. A Filflával szemben levő máltai parton találhatók Ħaġar Qim és Mnajdra templomromjai, a lovagkori Ħamrija-torony, és egy emlékmű Málta egyik brit kormányzójának, Walter Norris Congreve-nek.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bugeja, Lino: Intriguing history of Maltese wayside chapels (angol nyelven). Times of Malta, 2011. március 6. [2011. március 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 8.)

Források[szerkesztés]