Ferzan Özpetek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ferzan Özpetek
Született1959február 3. (65 éves)
Isztambul török
Állampolgársága
Foglalkozásafilmrendező, forgatókönyvíró
Iskolái
Kitüntetései

A Wikimédia Commons tartalmaz Ferzan Özpetek témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ferzan Özpetek (Isztambul, 1959. február 3. –) Olaszországban dolgozó török forgatókönyvíró és filmrendező. Már első játékfilmjével nagy nemzetközi sikert aratott. Műveinek visszatérő alaphelyzete, hogy érzelmi válságban lévő hősei találkoznak egy számukra új, ismeretlen életformával vagy kultúrával, s ez megváltoztatja addigi életüket. Valamennyi saját filmje esetében a forgatókönyv megírásában is részt vett. Hazánkban bemutatott alkotásainak szűk, de lelkes rajongótábora van. Nővére Zeynep Aksu színésznő.

Giorgio Napolitano és Ferzan Özpetek

Élete[szerkesztés]

Özpetek 17 éves korában hagyta el hazáját,[5] hogy a római La Sapienza Egyetemen tanuljon. Később a híres Silvio D’Amico Színházművészeti Akadémián rendezést tanult, ugyancsak Rómában. Szakmai pályafutását rendezőasszisztensként kezdte olyan alkotók mellett, mint Massimo Troisi,[5] Maurizio Ponzi, Lamberto Bava, Ricky Tognazzi és Marco Risi. 1997-ben forgatta első saját filmjét, a nagy nemzetközi sikert aratott[5] Törökfürdőt. A két főszereplő, Francesco (Alessandro Gassman) és Marta (Francesca d’Aloja) válságba került kapcsolatán keresztül Özpetek valójában a túl gyakorlatias, a mindennapi lét taposómalmába fásult nyugati világot állítja szembe a Kelet hangulatokra, illatokra, ízekre, finom érzékiségre épülő légies világával, ahol az idő múlása is egészen más értelmet nyer. Ugyancsak két világ, a végnapjait élő Oszmán Birodalom és az európai kultúra drámai találkozását idézi fel Az utolsó hárem (1999). A Tudatlan tündérek (2001) hősnője férje halála után véletlenül szerez tudomást az elhunyt titkos életéről, s fokozatosan megismerkedik egy kis homoszexuális közösség kezdetben szokatlan, ám szereteten, megbecsülésen és egymásra való odafigyelésen alapuló világával. (A homoszexualitás mint téma gyakori motívum Özpetek munkáiban, hiszen maga a rendező is meleg.[6][7]) A szemközti ablak (2003) című alkotásában a főszereplők sorsa összekapcsolódik a múlt szomorú emlékeivel: Giovanna (Giovanna Mezzogiorno) életét megváltoztatja az amnéziában szenvedő idős Simonéhez (Massimo Girotti) fűződő baráti kapcsolata. A Szent szív (2005) hősnője, Irene ugyancsak élete átgondolására kényszerül, miután két barátja is öngyilkosságot követett el. A 2007 márciusában bemutatott A Szaturnusz gyűrűjében negyvenéves szereplői életük sorsfordító éveiben idézik fel a közös múltat, hogy kendőzetlen őszinteségük segítségével megtalálják a megoldást a jelen és a jövő problémáira.

Rendezései[szerkesztés]

Filmek[szerkesztés]

Videóklip[szerkesztés]

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés]

Arany Medve díj[szerkesztés]

David di Donatello-díj[szerkesztés]

  • 2003 díj A szemközti ablak, legjobb film (megosztva Tilde Corsival és Gianni Romolival), Scholars Jury David
  • 2003 jelölés A szemközti ablak, legjobb rendező, legjobb forgatókönyv (megosztva Gianni Romolival)
  • 2005 jelölés Szent szív, legjobb film, legjobb rendező (megosztva Tilde Corsival és Gianni Romolival), legjobb forgatókönyv (megosztva Gianni Romolival)

Ezüst Szalag díj[szerkesztés]

  • 2001 jelölés Tudatlan tündérek, legjobb rendező, legjobb eredeti történet (megosztva Gianni Romolival), legjobb forgatókönyv (megosztva Gianni Romolival)
  • 2003 díj A szemközti ablak, legjobb eredeti történet (megosztva Gianni Romolival)
  • 2003 jelölés A szemközti ablak, legjobb rendező, legjobb forgatókönyv (megosztva Gianni Romolival)
  • 2006 jelölés Szent szív, legjobb eredeti történet (megosztva Gianni Romolival)

Karlovy Vary-i filmfesztivál[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2019. június 30.)
  2. Francia Nemzeti Könyvtár. (Hozzáférés: 2019. június 30.)
  3. Museum of Modern Art online collection (angol nyelven). (Hozzáférés: 2019. december 4.)
  4. a b c d Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2019. június 30.)
  5. a b c Ferzan Ozpetek. The American, 2010. május 12. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 18.)
  6. Ferzan Özpetek: Evet, escinselim! (Igen, meleg vagyok!)
  7. Hürriyet: Saklamıyorum ben eşcinselim (Nem tagadom, meleg vagyok). [2007. május 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. február 6.)

Források[szerkesztés]