Ferrovie del Gargano

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ferrovie del Gargano S.r.l.
Foggia vasútállomása
Foggia vasútállomása
Típuskft
Alapítva1931
SzékhelyBari
Iparágszemélyszállítás
Formasocietà a responsabilità limitata
LeányvállalataiFoggia

A Ferrovie del Gargano S.r.l. weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Ferrovie del Gargano S.r.l. témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Ferrovie del Gargano (röviden FdG vagy FG) közlekedési vállalat Olaszország Puglia régiójában.

Tevékenysége[szerkesztés]

Vasúti személyszállítás[szerkesztés]

A cég az alábbi vasútvonalakat üzemelteti:

Közúti személyszállítás[szerkesztés]

A cég országos autóbuszvonalakat üzemeltet, amelyek összekötik a Gargano vidékét Rómával, valamint Anconával, Bolognával, Torinóval, Milánóval, Padovával és Mestrével, valamint Termoli kivételével, az abruzzói központokkal (Vasto, Pescara és Chieti). Ezenkívül számos regionális buszvonalat is üzemeltet, amelyek elsősorban a Foggia megye települései közötti kapcsolatot biztosítják. A cég helyi járatokat üzemeltet Foggiában, San Severóban, San Nicandro Garganicóban, Cagnano Varanóban és Monte Sant’Angeló-ban.

Története[szerkesztés]

Már a 19. század végén felvetődött, hogy vasúti kapcsolatot építsenek ki a Gargano települései valamint a Bologna-Brindisi vasúti fővonal között, ezáltal enyhítve a vidék periferiális jellegén. A megvalósításra azonban az első világháború utánig várni kellett. 1923-ban, II. Umbertó herceg látogatása után döntöttek a vonal megépítéséről. 1925. szeptember 17-én a Sindacato per le Strade Ferrate Garganiche egyesület megszerezte a jogokat egy keskeny nyomtávú vasútvonal kiépítésére San Severo és San Menaio között. 1926-ban a Ferrovie e Tramvie del Mezzogiorno vállalat vette át az építkezés irányítását és ekkor döntötték el, hogy normál nyomtávú vasútvonalat építenek. Az első vasúti síneket 1930 elején fektették le. A vasútvonal hivatalos átadására 1931. október 27-én került sor. Az utasforgalom számára ugyanazon esztendő november 15-én nyitották meg.

Források[szerkesztés]

  • Ferrovie del Gargano (olasz nyelven). (Hozzáférés: 2012. január 6.)
  • Storia (olasz nyelven). Ferrovie del Gargano. [2012. január 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 7.)

További információk[szerkesztés]