Ferenc József-rend

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A rend II. osztálya

A Ferenc József-rendet I. Ferenc József császár és király alapította 1849. december 2-án a kiváló érdemek jutalmazására. Az alapítás dátumát azonban utólag 1848. december 2-re, a trónfoglalás napjára módosították. Az 1851. február 6-i pátenssel három osztály alakítottak: nagykeresztesek, parancsnokok és lovagok. A rend nagymestere az uralkodó volt.

A rend adományozása születéstől, vallástól és állástól függetlenül történt, külföldiek és belföldiek egyaránt kaphatták. A rendjel tulajdonosa sem nemességre, sem örökölhető kitüntetésre nem tarthatott igényt, azonban meghívták az udvari ünnepélyekre.

Jelvénye nyolcsarkú, kárminvörös zománcú kereszt, amelynek karjai végükön kikanyarodnak. Előlapján fehér pajzs fekszik, elől „F. J.” monogram, hátlapján „1849”. A kereszt karjai között a fekete zománcos osztrák kétfejű sas látható, jogar és alma nélkül, csőrében zárt aranyláncot tartva, melynek alsó részén a „Viribus unitis” jelmondat áll. A kereszt felett van az aranyból készült osztrák császári korona. A különböző osztályok jelvényei csak nagyságra különböznek. Szalagja egyszínű vörös; a rendjelt a lovagok a gomblyukban, a parancsnokok a nyakukon, a nagykeresztesek jobb vállukon át viselik. Utóbbiak bal mellükön még egy nyolcsugarú gyémántozott ezüst csillagot hordanak, amelyen a rend keresztje fekszik. A gomblyukban viselt miniatűr dekoráció részére külön aranyláncocskák vannak előírva, amelyek a nagykereszteseknél a koronás kétfejű sas, és „F. J.” koronás monogramból, a parancsnokoknál csak a kétfejű koronás sasokból, a lovagoknál arany pajzsocskákból állanak, utóbbiakon felváltva egy korona és „F. J.” monogram látható.

A rend tagjai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Zichy Géza életrajz (magyar nyelven). szineszkonyvtar.hu. (Hozzáférés: 2014. július 23.)
  2. Schöpflin Aladár: Erkel Ferenc (magyar nyelven). Magyar Színművészeti Lexikon. (Hozzáférés: 2014. július 23.)
  3. [1] Molnár Piroska: Pablo Casals művészate és életének magyar vonatkozásai. Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, DLA értekezés
  4. Labádi Lajos: A legnépszerűbb főtisztviselő - 25 éve született, 35 éve hunyt el dr. Csergő Károly (I.). Szentesi Élet, 2004. szeptember 24.
  5. ^ a b [2] Pethő Zsoltné Németh Erika: Szentendrei Arcképcsarnok II. ISBN 963 7521 75 5
  6. [3]
  7. Minisztertanácsi jegyzőkönyvek 1867-1944. -1872.10.23.
  8. ^ a b [4] Évfordulónaptár 2008, Huszár Gál Városi Könyvtár, Mosonmagyaróvár

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ferenc József-rend témájú médiaállományokat.