Felipe Ramos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Felipe Ramos
Felipe Ramos.jpg
Személyes adatok
Teljes név Felipe de Jesús Ramos Rizo
Születési dátum 1963. március 10.
Születési hely MexikóvárosMexikó
Magasság 181 cm
Testsúly 81 kg
Egyéb foglalkozás szakkommentátor
Hazai szereplés
Évek Bajnokság Státusz
19932008 I. Liga játékvezető
Nemzetközi szereplés
Évek Konföderáció Státusz
19972008 FIFA-tag játékvezető

Felipe Ramos (Mexikóváros, 1963. március 10.) mexikói nemzetközi labdarúgó-játékvezető, televízió- és rádió szakkommentátor. Teljes neve: Felipe de Jesús Ramos Rizo. Magassága 181 cm, testtömege 81 kg.

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Labdarúgó-játékvezetőként[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játékvezetői vizsga letételét követően 1983-ban mutatkozott be, mint játékvezető. Számára is megkezdődött a hosszú tapasztalatgyűjtés, az egyes labdarúgó osztályok bevételével. Ellenőreinek, sportvezetőinek javaslatára lett hazája legmagasabb labdarúgó bajnokságának játékvezetője. 1993. május 2-án volt az I. Ligában a debütálása, a CorrecaminosMorelia találkozón.

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Mexikói Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága 1997-ben terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bíróinak keretébe. Több kupamérkőzés, nemzetek közötti válogatott mérkőzés vezetésével bízták meg. A FIFA 45 éves korhatárát 2008-ban elérve fejezi be nemzetközi pályafutását.

Világbajnokság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1999-ben az U20-as utánpótlás labdarúgó-világbajnokság egyik résztvevője, ahol a FIFA bemutatta a nemzetközi résztvevőknek.

Dél-Korea és Japán közösen rendezte a XVII., a 2002-es labdarúgó-világbajnokság döntő mérkőzéseit, ahol három mérkőzés vezetésével bízták meg. Kettő csoportmérkőzést, a FranciaországUruguay (0:0) és a SzlovéniaParaguay (1:3) találkozót, valamint az egyik negyeddöntő mérkőzést, az AngliaBrazília (1:2) összecsapást dirigálta.

Vezetett mérkőzéseinek száma: 3

Olimpia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ausztrália egyik nagyvárosa Sydney adott otthont a XXVII., a 2000. évi nyári olimpiai játékok labdarúgó tornájának, ahol a kettő csoportmérkőzést, az OlaszországNigéria (1:1) és a Korea KöztársaságSpanyolország (0:3) találkozókat vezette. Megbízható, kiegyensúlyozott szakmai munkájának elismeréseként a FIFA Játékvezető Bizottságának vezetői a döntő találkozó, a Kamerun–Spanyolország (2:2) mérkőzés irányításával bízták meg. Ő volt az első mexikói játékvezető, aki olimpiai döntőt vezethetett. Olimpián vezetett mérkőzéseinek száma: 3

Vezetett döntők száma: 1

Arany Kupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az USA három nagyvárosa adott otthont az 5., a 2000-es CONCACAF-aranykupa labdarúgó tornának, ahol a KolumbiaJamaica (1:0) és az Egyesült ÁllamokPeru (1:0) csoportmérkőzéseknél szolgálta játékvezetőként a labdarúgást.

Vezetett mérkőzéseinek száma: 2

Sportvezetőként[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Pályafutását befejezve barátaival, akik ex-játékvezetők (Don Mario Rubio, Victor Raúl Osorio és a testvére, Miguel Ramos Rizo) egy Piquant Soccer és Sportscentert valamint egy játékvezető képző iskolát alapított. Jelenleg 100 aktív játékvezetőt foglalkoztat, akik közül 11-en a Federal District Ligában vezetnek. A Sportcenter sportesemények szervezője, sportruházat gyártója és kereskedője. Saját internetes oldalát, eddig több mint ötmillióan látogatták.

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • 1999-től 2003-ig öt alkalommal Mexikó legjobb játékvezetőjének, a CONCACAF-nál is a világ egyik legjobb sportemberének tartották.
  • Az IFFHS (Nemzetközi Futballtörténészek- és Statisztikusok Szövetsége) 1987-2011 évadokról tartott nemzetközi szavazásán 151, játékvezető besorolásával minden idők 139, legjobb bírójának rangsorolta, holtversenyben Eric Poulat, Pedro Proença és Valenzano Ubaldo Aquino társaságában.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]