Felelősségbiztosítás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A felelősségbiztosítás a biztosítási szerződés egy speciális fajtája, az ott találhatóak tehát maradéktalanul hatályosulnak az itt említett kivételekkel.

Tartalma[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Felelősségbiztosítási szerződés alapján a biztosított követelheti, hogy a biztosító a szerződésben megállapított mértékben mentesítse őt olyan kár megtérítése alól, amelyért jogszabály szerint felelős és amelyet neki kellene megtéríteni a károsult részére.

Szerkezete hárompólusú:

  • a biztosítási esemény bekövetkezése után lesz egy károsult, aki a kárigényét jogosult érvényesíteni, de a biztosító ellen közvetlenül nem fordulhat (kivéve a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást)
  • a károkozó, egyben biztosított, a károsulttal szemben kártérítésre köteles, nem hivatkozhat felelősségbiztosítása fennállására sem; jogosult viszont a biztosítót felhívni a teljesítésre
  • a biztosító jogosultságai és kötelezettségei a biztosítottal szemben állnak fenn, ennek ellenére a károsult javára és kezéhez teljesít

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Gépjármű közúti forgalomban csak akkor vehet részt, ha üzembentartója érvényes gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkezik. Ez kötelezi a biztosítót és az üzembentartót egyaránt. A biztosító a szerződés alapján összegszerű korlátozással köteles helytállni a károsulttal szemben. A károsult pedig közvetlenül a biztosítóval szemben is érvényesítheti kártérítési igényét.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]