Fekete patkánysikló

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fekete patkánysikló
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Pikkelyes hüllők (Squamata)
Alrend: Kígyók (Serpentes)
Család: Siklófélék (Colubridae)
Nem: Elaphe
Faj: E. obsoleta
Tudományos név
Elaphe obsoleta
(Say, 1823)
Szinonimák

Pantherophis obsoletus

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fekete patkánysikló témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fekete patkánysikló témájú médiaállományokat és Fekete patkánysikló témájú kategóriát.

A fekete patkánysikló (Elaphe obsoletus obsoletus) a hüllők (Reptilia) osztályába a pikkelyes hüllők (Squamata) rendjébe és a siklófélék (Colubridae) családjába tartozó faj.

A kereskedelemben több néven szokták említeni, leggyakrabban még amerikai patkánysiklónak nevezik. Ez a csodálatos hüllő a terraristák körében a vörös gabonasikló (Pantherophis guttatus) mellett nagyon gyakori kígyófaj.

Elterjedése[szerkesztés]

Észak-Amerikában elterjedési területe Ontario, Mississippi, Kansas, Illinois, Missouri, és egyéb északi, északkeleti, és keleti államok.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza átlagosan 150-170 centiméter, de akár 2 méter is lehet. Alapszíne fekete és fiatalkori színezete eltér a felnőttekétől.

Életmódja[szerkesztés]

Füves pusztákon, prérin, félsivatagokban, lombos, és tűlevelű erdőkben fordul elő. A táplálékát kisemlősök és madarak adják. Zsákmányát szorításával öli meg majd egészben nyeli le. Természetes élőhelyén leginkább éjszaka aktív.

Szaporodása[szerkesztés]

Tojásrakó, nem ivadékgondozó. A nőstény tavasszal és nyáron akár 2 fészekaljat is lerakhat, amelyek 10-30 db tojásból állnak. Fogságban könnyen tenyészthető, sőt könnyen kereszteződik rokon fajokkal. 25-28 fokon a kelési idő 70-90 nap. A kiskígyók önállóak, rendszerint maguktól elkezdenek táplálkozni. 1 év alatt elérhetik a 80 cm hosszúságot.

Otthoni tartás[szerkesztés]

Könnyű terráriumban tartani. Nem harapós kígyó, bár jellemző a fajra, hogy más siklókkal összehasonlítva nehezebben szelídíthető. Néhány egyed még a rendszeres kézbevétel ellenére sem nem lesz teljesen kezes. Terráriumába faágat és vizes tálkát kell tenni, valamint egy búvóhelyet. Szeret a vízben pihenni vagy a fán szunyókálni. 25-28c°fokban érzi jól magát.

Források[szerkesztés]