Fekete levéltetű

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fekete levéltetű
Két szárny nélküli felnőtt és egy fiatal
Két szárny nélküli felnőtt és egy fiatal
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Öregrend: Paraneoptera
Rend: Félfedelesszárnyúak (Hemiptera)
Alrend: Növénytetvek (Sternorrhyncha)
Öregcsalád: Levéltetvek (Aphidoidea)
Család: Valódi levéltetűfélék (Aphididae)
Alcsalád: Aphidinae
Nemzetség: Aphidini
Alnemzetség: Aphidina
Nem: Aphis
Linnaeus, 1758
Alnem: Aphis
Faj: A. fabae
Tudományos név
Aphis fabae
Scopoli, 1763
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fekete levéltetű témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fekete levéltetű témájú médiaállományokat és Fekete levéltetű témájú kategóriát.

A fekete levéltetű (Aphis fabae) a rovarok (Insecta) osztályának félfedelesszárnyúak (Hemiptera) rendjébe, ezen belül a valódi levéltetűfélék (Aphididae) családjába tartozó faj.

Ez a levéltetűfaj kistestű és fekete színű. Teste lapított és méretéhez viszonyítva eléggé széles. Az év melegebb hónapjaiban nagy számban figyelhető meg a növények leveleinek az alsó felén és a fiatal hajtás. Mivel sok kultúr- és dísznövényen is megjelenik, kártevőnek számít. Ekkortájt, azaz a nyári hónapokban, mindegyik példány nőstény. Egyszerre, egyazon helyen élhetnek szárny nélküli és szárnyas egyedek is. A szárakon és leveleken keresztül, kiszívja a növények nedveit, ezzel legyengítve azokat, és elősegítve a növényi betegségek terjedését, mint például a Cladosporium, Aureobasidium, Antennariella, Limacinula, Scorias és Capnodium penészfajokat és többféle növényt támadó vírust is. Táplálkozás közben a fekete levéltetű mézharmatot bocsát ki magából; ez is hozzájárul a penészfajok letelepedéséhez. A mézharmatot a hangyák is kedvelik, emiatt hevesen védelmezik a „tulajdonukban” levő fekete levéltetveket. A nyár vége felé, azonban számos ragadozója és élősködője akad, például a Diaeretiella és Lysiphlebus darázsnembéli fajok a fekete levéltetvekbe rakják le a petéiket. E kis fekete állatok a nyárvégén elevenszülők, szűznemzéssel szaporodnak. A gyors szaporodása és kártékony életmódja miatt jelentős károkat okoz a mezőgazdaságban, emiatt az ember kémiai és biológiai fegyvereket vet be ellene. Ősszel a szárnyas egyedek több, más gazdanövényre is átrepülnek, ekkortájt hím példányok is születnek. A párosodásból létrejövő peték áttelelnek.

Előfordulása[szerkesztés]

Nagy kolónia egy növényszáron
Fekete levéltetű felnagyítva

A fekete levéltetű eredetileg európai és ázsiai származású, de manapság a világ egyik legelterjedtebb levéltetvének számít. Nyugat-Európa, Ázsia és Észak-Amerika mérsékelt övein mindenhol megtalálható. Afrikában, Közel-Keleten és Dél-Amerikában, csak a hűvösebb éghajlatokon fordul elő.[1] Elterjedésének a melegebb részein a szűznemző példányok nem pusztulnak el télen, és egész év alatt „szülhetnek”.[2]

Alfajai[szerkesztés]

A „Fauna Europaea” honlap szerint 6 alfaja létezik:[3]

  • Aphis (Aphis) fabae cirsiiacanthoidis
  • Aphis (Aphis) fabae eryngii
  • Aphis (Aphis) fabae evonymi
  • Aphis (Aphis) fabae fabae
  • Aphis (Aphis) fabae mordvilkoi
  • Aphis (Aphis) fabae solanella

Megjelenése[szerkesztés]

Ennek a kis, puha testű levéltetűnek speciális szúró-szívó szájszerve van, amelynek segítségével kiszívja a növények nedveit. A rovar körülbelül 2 milliméter hosszú. Gumó alakú testén kis fej ül. Testszíne fekete vagy sötétzöld. A legtöbb példánynak nincsen szárnya; a szárnyas egyedek valamivel hosszabbak és karcsúbbak, fejük és torjuk fénylő fekete. A csáp a test hosszának a kétharmadát sem teszi ki. A csáp és a lábak világossárgák, végük pedig fekete. A peterakó nőstény leghátsó lábainak az alsó része megduzzad. A potroh vége felé kis nyúlványok vannak; ezek segítségével viaszos váladékot lövell az ellensége felé. Ezek a nyúlványok kétszer hosszabbak, mint a farok. A nyúlványok és a farok barnásfeketék.[2][4]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 'Aphis fabae'. AphID, 2012 (Hozzáférés: 2013. január 2.)
  2. a b Beet leaf aphid, Bean aphid, Black bean aphid. HYPP Zoology. [2018. május 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 2.)
  3. Aphis (Aphis) fabae Scopoli 1763. Fauna Europaea, 2004. szeptember 27. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 5.)
  4. Black bean aphid (Aphis fabae)'. ARKive. [2012. október 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 2.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Black bean aphid című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.