Fejlődő kis szigetországok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A fejlődő kis szigetországok zöld színnel vannak feltüntetve a világtérképen.

A fejlődő kis szigetországok (Small Island Developing States, SIDS) csoportjába azok a legkevésbé fejlett szigetországok tartoznak, amelyek az ENSZ besorolása szerint a legalacsonyabb szocioökonómiai fejlettségi mutatókkal és emberi fejlettségi indexel rendelkeznek. A csoportba tartozó országok általában hasonló kihívásokkal néznek szembe: kicsi, de rohamosan növekvő népesség, korlátozott természeti erőforrások, a természeti katasztrófákkal és gazdasági sokkhatásokkal szembeni sérülékenység, a nemzetközi kereskedelemtől való nagymértékű függés, valamint sérülékeny természeti környezet. A kis szigetországok gazdasági növekedését, fejlődési lehetőségeit visszafogják az aránylag magas szállítási és kommunikációs költségek, az energiahordozók magas ára, az ingadozó nemzetközi kereskedelmi forgalom, a méretükhoz viszonyítva aránytalan magas adminisztrációs és infrastrukturális kiadások, illetve a méretgazdaságosság megteremtésének nehézségei.

A fejlődő kis szigetországokat először az 1992-es riói Környezet és Fejlődés konferencián ismerték el a legkevésbé fejlett országok alcsoportjaként. Az ENSZ 1994-ben fogadta el a Barbados Akciótervet,[1] amelyet kimondottan a kis szigetországok fejlődésének támogatására dolgoztak ki.

A csoportba tartozó országok listája[szerkesztés]

Jelenleg 52 országot sorolnak a fejlődő kis szigetországok közé az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsa által felállított három kritérium (alacsony jövedelem, emberi erőforrásbeli gyengeségek, gazdasági sebezhetőség) alapján. Ezen belül három földrajzi térséget különítettek el: a Karib-tenger térsége, a Csendes-óceán térsége, valamint az Afrikát, az Indiai-óceánt, a Földközi-tengert és a Dél-kínai-tenger térségét magába foglaló AIMS térséget. Mindhárom térségben létrehoztak egy regionális kooperációs szervezetet: a Karib-tengeri Közösséget, a Csendes-óceáni Fórumot, illetve az Indiai-óceáni Bizottságot. Ezen felül a legtöbb fejlődő szigetország tagja a Kis Szigetállamok Szövetsége (angolul: Alliance of Small Island States, AISIS) nevű szervezetnek is, amely az ENSZ mellett működő, a kis szigetállamok érdekeit képviselő lobbiszervezet.

Karibi-térség Csendes-óceáni térség Afrika, Indiai-óceán, Földközi-tenger és Dél-kínai-tengeri térség (AIMS)
 Anguilla 3, 4, 7  Amerikai Szamoa 2, 6, 7  Bahrein 3, 6
 Antigua és Barbuda  Cook-szigetek 7  Zöld-foki Köztársaság 6
 Aruba 3, 5, 7  Mikronézia  Comore-szigetek 1
 Bahama-szigetek  Fidzsi-szigetek  Bissau-Guinea 1, 6
 Barbados  Francia Polinézia 3, 4, 7  Maldív-szigetek 5
 Belize  Guam 2, 6, 7  Mauritius
 Brit Virgin-szigetek 3, 4, 7  Kiribati 1  São Tomé és Príncipe 1, 6
 Kuba 6  Marshall-szigetek  Seychelle-szigetek
 Dominikai Közösség  Nauru  Szingapúr 6
 Dominikai Köztársaság 5  Új-Kaledónia 3, 4, 7
 Grenada  Niue 7
 Guyana  Északi-Mariana-szigetek 3, 6, 7
 Haiti 1  Palau
 Jamaica  Pápua Új-Guinea
 Montserrat 3, 7  Szamoa 1
 Holland Antillák 2, 5, 7  Salamon-szigetek 1
 Puerto Rico 3, 5, 7  Kelet-Timor 1, 3, 5
 Saint Kitts és Nevis  Tonga
 Saint Lucia  Tuvalu 1
 Saint Vincent és a Grenadine-szigetek  Vanuatu 1
 Suriname
 Trinidad és Tobago
 Amerikai Virgin-szigetek 2, 6, 7

1. Legkevésbé fejlett országok közé tartozik
2. A Kis Szigetállamok Szövetségének megfigyelő tagja
3. Nem tagja a Kis Szigetállamok Szövetségének
4. A regionális kooperációs szervezet tagja
5. A regionális kooperációs szervezet megfigyelő tagja
6. Nem tartozik a regionális kooperációs szervezethez
7. Nem ENSZ-tag

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hivatalos megnevezése: United Nations Programme of Action on the Sustainable Development of Small Island Developing States

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Small Island Developing States című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]