Fehér pokol

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fehér pokol
(The Grey)
2011-es amerikai film

Liam Neeson (John Ottway) a film egyik jelenetében
Liam Neeson (John Ottway) a film egyik jelenetében
RendezőJoe Carnahan
ProducerJoe Carnahan, Jules Daly, Mickey Liddell, Ridley Scott, Tony Scott
AlapműIan MacKenzie Jeffers: Ghost Walker
Műfaj
ForgatókönyvíróJoe Carnahan, Ian Mackenzie Jeffers
FőszerepbenLiam Neeson
Frank Grillo
Dallas Roberts
Dermot Mulroney
James Badge Dale
Nonso Anozie
Joe Anderson
ZeneMarc Streitenfeld
OperatőrMasanobu Takayanagi
VágóRoger Barton, Jason Hellmann, Joseph Jett Sally
Gyártás
GyártóLD Entertainment
OrszágUSA Egyesült Államok
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Forgatási helyszín
Játékidő117 perc
Költségvetés25 millió amerikai dollár (becsült)[1]
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Open Road Films
Magyarország Pro Video Film & Distribution Kft.
BemutatóUSA 2012. január 27.
Magyarország 2012. március 22.
KorhatárAmerikai Egyesült Államok R (mozi)
Magyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel77,2 millió amerikai dollár[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Fehér pokol (eredeti cím: The Grey) 2012-ben bemutatott amerikai thriller-kalandfilm, melyet Joe Carnahan írt és rendezett. A főszereplők Liam Neeson, Frank Grillo, Dermot Mulroney és James Badge Dale. A film Ian MacKenzie Jeffers Ghost Walkers című novellája alapján készült; a forgatókönyv megírásában Jeffers is közreműködött.

2012. január 27-én mutatták be az Amerikai Egyesült Államokban, Magyarországon pedig két hónappal később, március 22-én.

A kritikusok kedvezően értékelték, külön kiemelve Neeson alakítását, valamint Carnahan rendezését. A Metacritic oldalán a film értékelése 35 vélemény alapján 64% a 100-ból,[3] a Rotten Tomatoeson pedig 190 értékelés alapján 79%-os minősítést kapott.[4] 10-ből 6,9-es pontszámot ért el.

Észak-Amerikában 3185 moziban mutatták be, és az első hétvégén bruttó 19,6 millió dollár bevételt termelt, ez átlagosan 6174 $/mozi bevételt jelent. A Fehér pokol belföldi bevételei végül 51,5 millió dollárt, nemzetközi bevételei 25,7 millió dollárt tettek ki, azaz összesen 77,2 millió dollárt hozott, ami jóval meghaladja a gyártási költségvetését.[2]

A film az Alaszkában dolgozó John Ottwayről (Neeson) szól, akinek a hazaúton lezuhan a repülőgépe. A balesetet nyolcan élik túl; a túlélőknek nemcsak a hideg időjárással, hanem az őket üldöző vérszomjas farkasokkal is meg kell küzdeniük.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

John Ottway (Liam Neeson) Alaszkában dolgozik, feladata az olajfúró csapatot veszélyeztető farkasok kiiktatása. A munka utolsó napján is elejt egy farkast. Aznap este levelet ír feleségének, Anának (Anne Openshaw), melyben leírja öngyilkossági szándékát, azonban mégsem végez magával.

A következő napon Ottway és sok más olajfúró munkás repülőgépre száll, de balesetet szenvednek. Ottway tehetetlenül végignézi, ahogy munkatársa, Lewenden (James Badge Dale) belehal sérüléseibe. Amikor a túlélők élére álló Ottwayt megtámadja egy farkas, munkatársai mentik meg az életét, a férfiak pedig rádöbbennek: a farkasok területére zuhantak és folyamatosan őrködniük kell. Hernandezt (Ben Bray) széttépik a farkasok, Ottway azt javasolja, hagyják hátra a repülőgép roncsait, de Diaz (Frank Grillo) megkérdőjelezi döntését. A halottak személyes tárgyainak átkutatása során Diaz talál egy segélykérésre alkalmas rádiós karórát.

A csoport elhagyja a szerencsétlenség helyszínét, Flannery (Joe Anderson) hátramarad és a farkasok áldozata lesz. A többi túlélő a fenevadak elől a fák tetejére menekül, tüzet gyújtanak és rögtönzött fegyvereket készítenek. A stressz hatására Diaz kiborul és késsel fenyegeti Ottwayt, de hamar lefegyverzik. Mielőtt bocsánatot kérhetne viselkedéséért, megtámadja egy farkas, melyet a többiek megölnek és élelemforrásként felhasználnak. Ottway azt gyanítja, hogy a farkas egy omegahím volt, melyet a falkavezér, az alfahím küldött előre, próbatétel elé állítva az embereket. A megbomló elméjű Diaz levágja a tetem fejét és a többi farkas közelébe hajítja. A férfi mesél társainak ateizmusáról, Talget (Dermot Mulroney) kitart istenbe vetett hitében és mesél a többieknek kislányáról. Ottway szintén ateistának vallja magát, viszont nem tud hinni, ekkor elszaval egy apja által írt verset.

A vihar közeledtével reggelre a hypoxiában szenvedő Burke-öt (Nonso Anozie) holtan találják. A maradék túlélő a kanyon pereméhez vonul. A szakadék feletti átkelés közben elszakad a kötél és Talget a mélybe zuhan, és súlyosan megsérül. Látomása támad kislányáról, miközben a farkasok magukkal hurcolják. A Talget megmentésére igyekvő Diaz súlyos térdsérülést szenved. Diaz, Ottway és Hendrick egy folyóhoz érkezik, a járásképtelenné vált Diaz pedig elfogadja végzetét és hátramarad. A farkasok megtámadják az életben maradt két férfit, Hendrick a folyóba zuhan és a víz alatt reked, Ottway megpróbálja kimenteni, de megfullad.

A kimerült és hipotermiától szenvedő Ottway betéved a farkasok barlangjába és rádöbben: társaival végig rossz irányba haladtak. A farkasokkal körülvéve, szemtől szemben a vezérükkel Ottway vet egy utolsó pillantást felesége fotójára. Kiderül, hogy az asszony gyógyíthatatlan betegségben halt meg, férje ezért fontolgatta az öngyilkosságot. Miközben az alfahím közeledik felé, Ottway egy késsel és a kezére rögzített üvegszilánkokkal készül az élet-halál harcra. Elmormolja apja versét és támadást indít.

A stáblista lepergése után egy rövid jelenetben a földön fekvő, halálosan megsebesült farkast mutatják. A vadállat hátán a még lélegző Ottway feje nyugszik, de további sorsa rejtély marad.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szereplő Magyar hang[5]
Liam Neeson John Ottway Csernák János
Frank Grillo John Diaz Fekete Zoltán
Dermot Mulroney Jerome Talget Czvetkó Sándor
Joe Anderson Todd Flannery Welker Gábor
Dallas Roberts Pete Hendrick Bartucz Attila
Nonso Anozie Jackson Burke Bognár Tamás
James Badge Dale Luke Lewenden Rosta Sándor
Ben Bray Hernandez Megyeri János
Anne Openshaw Ottway felesége Orosz Anna
Jonathan Bitonti Ottway 5 évesen Boldog Gábor
Ella Kosor Talget kislánya Boldog Emese

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. FEHÉR POKOL. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2015. július 31.)
  2. a b Fehér pokol. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2015. július 31.)
  3. The Grey. Metacritic. (Hozzáférés: 2015. július 31.)
  4. THE GREY. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2015. július 31.)
  5. Fehér pokol az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)

További információk[szerkesztés]