Fehér erdeiölyv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Fehér erdeiölyv
Leucopternis albicollis -Escuintla -Guatemala-8a.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Vágómadár-alakúak (Accipitriformes)
Család: Vágómadárfélék (Accipitridae)
Alcsalád: Ölyvformák (Buteoninae)
Nem: Leucopternis
Faj: L. albicollis
Tudományos név
Leucopternis albicollis
(Latham, 1790)
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Fehér erdeiölyv témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fehér erdeiölyv témájú kategóriát.

White Hawk 2 2495417957.jpg

A fehér erdeiölyv (Leucopternis albicollis) a madarak osztályának vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe és a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Újvilág trópusi vidékein, Dél-Mexikótól Brazílián át Bolívia és Peru csapadékos erdeiben őshonos, ott ahol a száraz évszak nem túl hosszú. Szintén költ Trinidad szigetén is. Élőhelye az Amazonas vízgyűjtő területeire korlátozódik; nyugaton az Andok, északkeleten a Guyanák mangrove mocsaras vidékei, délen pedig az egyre lakottabbá váló mezőgazdasági területek határolják be mozgásterületét. Kedveli a ritkásabb erdőket, tisztásokat, de a mély, érintetlen esőerdőket elkerüli.

Megjelenése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Testmérete elérheti a 46-56 cm-t is. Nemzetségének legfehérebb tagja. Feje és teste hófehér, szárnyai szélesek, elülső szárnytollainak vége fekete színű. Rövid és fekete farktollai végén fehér sáv húzódik. Csőre szintén fekete, lábai sárgák. A nemek alig térnek el egymástól, a tojó valamivel nehezebb (tojó: 840 gramm, hím: 650 gramm). A fiatalabb példányok tollazata jól megfigyelhető fekete pettyekkel tarkított.

Osztályozása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Négy ismert alfaja létezik, megjelenésükben legfeljebb a fekete tollaik erősségétől térnek el egymástól:

  • Leucopternis albicollis ghiesbreghtiDél-Mexikótól Nicaraguáig honos. A legvilágosabb alfaj az összes közül. Érdekesség, hogy míg a ghiesberghti szeme sárga, a többieké barna.
  • Leucopternis albicollis costaricensisHondurastól Panamáig és Kolumbiáig fészkel. Fekete tollai határozottabbak ghiesberghtiénél.
  • Leucopternis albicollis williaminae – Élőhelye Északnyugat-Kolumbia és Nyugat-Venezuela erdős részeire esik. Fekete tollai még szembe ötlőbbek, fejét és nyakát helyenként fekete csíkok díszítik.
  • Leucopternis albicollis albicollis – A fehér erdeiölyv alapváltozata. Kolumbiában, Venezuelában, Guyanában, Trinidadon és Brazíliában költ. Kisebb testű, mint az északi változatok; szárnyai nagy részét fehér mintázattal ellátott fekete tollak borítják.

A földről nézve mind a négy alfaj egyformán fehérnek látszik.

Életmódja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

White Hawk 1 2496239182.jpg

A fehér erdeiölyv már nagy távolságról jól látható, nehezen téveszthető össze más ragadozómadárral. Táplálékát főként - az akár 38–40 cm-es - kígyók és más hüllők alkotják, de a rovarokat, kisemlősöket és a kisebb madarakat is megfogja. A reggeli órákban lesből támad, olyan erővel és sebességgel, hogy áldozata ritkán menekül. Gyakran párban, vagy hármas csoportokban vadászik. Sokszor kering a magasban prédát lesve; párválasztása idején látványos légi mutatványokra képes.

Szaporodása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az alacsonyabban fekvő területeket részesíti előnyben. Ide építi ágakból összerakott, levelekkel kibélelt fészkét, melybe rendszerint kora márciusban egy sötétbarna foltokkal tarkított kékes tojást rak.

Hangja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hangja harsány, ölyvekéhez hasonló víjjogás, melyet faágon ülve ugyanúgy hallat, mint repülés közben.

Média[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Képek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Videók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]