Farkas János (polgármester)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Aranyosmaróti és románfalvi Farkas János (Jászberény, 1821. szeptember 24.Debrecen, 1886. szeptember 23.) ügyvéd, Jászberény város főbírája majd első polgármestere.

Ősei[szerkesztés]

A nemes aranyosmaróti és románfalvi Farkas család Bars vármegyéből[1] költözött a 18. század közepe táján Jászberénybe.[2] A nemesi oklevelet – címeres levél – 1687-ben nyerte el nagyapja, Farkas Péter.

Életrajza[szerkesztés]

Szülei Farkas János tanácsnok és Kállay Rozália.

Ügyvédi képesítést szerzett és először hites[3] ügyvédként dolgozott. 1847 januárjában tiszteletbeli jegyző lett. 1848-ban magas szavazati aránnyal választották meg tanácsnoknak. Nagy aktivitással végezte munkáját és nagyon sok dolgot sikerült elintéznie rövid idő alatt. Amikor 1851-ben a főbírói szék megüresedett, Muhoray János császári és királyi járási kapitány őt nevezte ki főbírónak, és mindenki nagy megelégedésére intézte a város ügyeit.

Abban az időben a városok élén a főbírók álltak, amikor 1859-ben a közigazgatási rendszer megreformálása a Bach rendszer alatt megtörtént, a város első embere a polgármester lett.[4] Ekkor választották meg Farkas János főbírót polgármesternek.

Az 1850-es években Farkas János polgármester egy kúriát építtetett családja számára, amely ma az Ady Endre út 22. szám alatt található. A rezidencia romantikus stílusban épült. A későbbiekben (1870) amikor a család Debrecenbe költözött, eladták a kúriát, amelyet a Koller család vásárolt meg.[5] A II. világháború után az ÁFÉSZ kapta meg az épületet, majd a COOP Zrt. központi székhelye üzemel benne.

A politikai csatározások nem kerülték el Jászberényt sem, amikor Farkas Jánost és néhány tanácsnokot visszaélésekkel vádolt meg Pintér Mihály, aki később a város polgármestere lett. A vád azonban alaptalannak bizonyult, amelyet a felsőbb fórumok is lefolytattak. Az áskálódás és az alaptalan vádaskodás következtében visszavonult a közélettől és Debrecenbe költözött. Ott hunyt el és ott helyezték örök nyugalomra.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Bars vármegye (szlovákul Tekov, németül Barsch, latinul Barsiensis) közigazgatási egység volt a Magyar Királyság felvidéki részében
  2. Farkas család. zounuk.hu
  3. A régi magyar jog, így jelölte mindazokat, akiket bárkivel szemben eskü kötelezett hűségre
  4. Egy eltűnt autonómia nyomában: A Jászkun Kerület története. arch Hozzáférés: 2012. november 19.  
  5. Farkas kúria. www.vfmk.hu (Hozzáférés: 2012. november 19.) arch

Források[szerkesztés]

  • Orosz Ernő: Heves és a volt Külső-Szolnok egyesült vármegyék nemes családjai. Eger: (kiadó nélkül). 1906.  
  • Sugárné Koncsek Aranka: Jász történelmi arcképcsarnok. második bővített. Jászberény: (kiadó nélkül). 2003.  
  • Kiss Erika: Jászberényi polgármesterek: 1. rész Jászberény. DAB, (????)[halott link]