Farkas Flórián

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Farkas Flórián
Született 1957szeptember 4. (57 éves)
Tiszaroff
Nemzetisége roma
Foglalkozása politikus

Farkas Flórián (Tiszaroff, 1957. szeptember 4. –) magyarországi roma politikus, fideszes országgyűlési képviselő.

Farkas Flórián a Békemeneten - 2013
Lungo Drom - 2013

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fiatalkora[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Általános és középiskolai tanulmányai után az építőiparban dolgozott. A roma közéletbe 1983-ban kapcsolódott be. Első nagyobb megbízása a Szolnoki Városi Tanácsnál volt, ahol a családsegítő szolgálatnál tevékenykedett.

1987-ben az Országos Cigánytanács titkára lett, emellett a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Cigány Koordinációs Bizottság tagja is. 1989-ben pedig a Magyarországi Cigányok Demokratikus Szövetségének főtitkárává választották.

A rendszerváltás után[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1991-ben a Lungo Drom Érdekvédelmi Cigányszövetség főtitkára, majd elnöke. 1994-ben a Roma Szervezetek Érdekegyeztető Tanácsának ügyvezetője lett. 1995 és 1999 között az újonnan alakult Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat, majd 2003-ig az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke.

A Lungo Drom által létrehozott alapítványok ügyében 1996-tól ügyészségi vizsgálatok folytak, melyek 1998-ban vádemelésig jutottak. Farkas Flóriánt hűtlen kezeléssel és a számviteli fegyelem megsértésével vádolták meg. Farkas Flórián Göncz Árpád köztársasági elnöktől eljárási kegyelmet kapott, így a bírósági tárgyalás elmaradt.[1][2]

2001-ben felvették az Eötvös Loránd Tudományegyetem politológia szakára, ahol 2005-ben diplomát szerzett, utána rövid ideig óraadó tanár volt az intézményben.

A Lungo Drom című folyóirat alapítója és felelős kiadója.

A 2002-es országgyűlési választásokon a Lungo Drom választási szövetséget kötött a Fidesszel, így a Fidesz országos listájáról bejutott a törvényhozásba. A szövetséget a 2006-os választások előtt megújították, így a párt országos listájáról újra országgyűlési mandátumot szerzett. A 2010-es országgyűlési választásokon pártja budapesti listájáról jutott mandátumhoz. Az Országgyűlésben 2002 óta az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság tagja.

2010. július 1-jétől a közigazgatási és igazságügyi miniszter megbízásából a romatámogatásokat felügyelő miniszteri biztos lett.[3] Hat hónapos megbízatása alatt nem készítette el jelentését, ezért azt két hónappal meghosszabbították.[4]

2011 januárjában a kisebbségi önkormányzati választásokon nyertes Lungo Drom elnökeként ismét az OCÖ elnöke lett Kolompár Orbán utódjaként.[5] 2011 februárjában az OCÖ új alapszabályt fogadott el és új nevet vett fel (Országos Roma Önkormányzat, ORÖ).[6]

Családja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nős, három felnőtt gyermek (két lány, egy fiú) édesapja.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]