Fahéjszínű zsírosbagoly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fahéjszínű zsírosbagoly
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Lepkék (Lepidoptera)
Család: Bagolylepkefélék (Noctuidae)
Alcsalád: Amphipyrinae
Nem: Amphipyra
Faj: A. pyramidea
Tudományos név
Amphipyra pyramidea
(Linnaeus, 1758)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fahéjszínű zsírosbagoly témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fahéjszínű zsírosbagoly témájú médiaállományokat és Fahéjszínű zsírosbagoly témájú kategóriát.

Hernyó

A fahéjszínű zsírosbagoly (Amphipyra pyramidea) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjébe, ezen belül a bagolylepkefélék (Noctuidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Európa, Ázsia mérsékelt égövi részén elterjedt az erdőkben , parkokban és kertekben.

Megjelenése[szerkesztés]

Szárnyfesztávolsága 40-52 milliméter. Az első szárnyai szürke-barna mintásak, középső részük fekete. Szárnyvégen vékony, néha szaggatott, fehér "nyakkendő". A szárny felső részén a sarkokban egy kicsi, fehér, fekete maggal ellátott gyűrű látható. A hernyók átlag 42 milliméter hosszúak. Kékes-zöld színűek sok fehér folttal, hátul egy kicsit világosabb színű, ezért ezeket a levelek alján nehéz megtalálni.

Életmódja[szerkesztés]

Egy nemzedéke van évente, ami július közepétől október elejéig repül. A hernyók májustól július elejéig jelennek meg.A hernyók tápnövényei a különböző lombhullató fák és cserjék, mint például a fűz (Salix caprea), közönséges mogyoró (Corylus avellana), málna (Rubus idaeus), hegyi juhar (Acer pseudoplatanus) és a kőris (Fraxinus excelsior).

Imágó

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Pyramideneule című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.